Eple og kanelboller

Eple og kanelboller

Nå begynner eplene å bli modne i hagen og da syntes jeg det var på tide å bruke opp eplesyltetøyen jeg lagde forrige år, slik at jeg kan lage ny. Derfor lagde jeg disse kanelbollene med eplefyll. Man trenger ikke ha noe sukker i fyllet fordi eplesyltetøy inneholder mye sukker. Hvert fall den jeg lager selv.

Eple og kanelboller

Oppskrift eple og kanelboller

Ca 16 stykker boller

2,5 dl melk

25 g fersk gjær (0,5 pakke)

0,75 dl sukker

0,5 ts kardemomme

0,5 ts salt

Ca 7 dl hvetemel

75 g smør

Eple og kanelfyll

100 g romtemperert smør

2 dl eplesyltetøy

2 ts vaniljesukker

Ca 2 ss kanel


Egg til pensling og litt perlesukker og hakkede mandler til pynt


Fremgangsmåte eple og kanelboller

1. Bland melk, gjær, sukker og salt i en bolle slik at gjæren løser opp seg. Bruk gjerne kald melk hvis du har tid.

2. Ha i melet og elt 5 minutter, gjerne i en kjøkkenmaskin. Mot slutten legger du i smøret i biter og elter smøret inn i deigen.

3. Hev til dobbel størrelse, det kan ta litt tid hvis du bruker kall melk i deigen men resultatet blir bedre hvis den får heve lenge.

4. Hell deigen på et melet bakebord og del den i to. Kjevl delene ut til rektangulære plater og smør de med smør og vaniljesukker. Bred ut eplemosen og dryss over kanel

5. Rull sammen deigen og den del opp i biter som du legger papriformer.

6. La heve 1 til 2 timer. Pensle med litt egg og dryss over perlesukker og hakket mandel.

7. Stek i 8-10 minutter på 225 ˙ C.

Det søte fatet har jeg kjøpt på loppemarked for 50 kr

Det søte fatet har jeg kjøpt på loppemarked for 50 kr

Hva syntes juryen?

Barna var med å bakte disse og spiste mye deig underveis, og mistet også en hel del deig på gulvet som de fikk lage egne boller av. De var derfor mest interesserte i å spise sine hjemmelagde kreasjoner så de fikk ikke plass til å smake mer en liten bit av eplebollene. De var ikke særlig imponert uansett. Jeg syntes disse ble veldig gode, og eplemosen gjorde at de ble enda saftigere enn vanlige kanelboller. Til tross av eplemosen min er veldig søt, så fikk bollene litt friskhet som passet veldig bra i gjærbakst.

Eple og kanelboller
Eple og kanelboller