Surdeigsbrød i gryte

Surdeigsbrød i gryte

Min bror var her over jul og han hadde med seg en surdeigsstarter fra Stockholm der har bor. Han er litt hipster slik som mange er i Stockholm og baker derfor mye surdeigsbrød. Han har funnet ut av den perfekte oppskriften på surdeigsbrød i gryte og det er den oppskriften jeg deler her. Jeg har prøvd det noen ganger nå og det blir perfekt resultat hver gang. Veldig sprø yte og mykt og luftig innhold. Det er viktig å få tak i en god surdeigsstarter, jeg fikk jo en fra min bror, men man kan også lage en selv på under en uke, det finnes mange filmer på Youtube som man kan se på.

Jeg bruker en gryte fra Le Creuset (annonselinke) men det finnes mer prisverdte alternatvier fra f.esk Fiskars (annonselinke) som man også kan bruke.

surdeigsbrød le creuset

Det tar litt tid å lage surdeigsbrød. Jeg pleier å «vekke» surdeigen på fredagsmorgen, blande sammen deigen på fredag kveld og steke selve brødet først på lørdagsmorgenen.

For å vekke starten bruker jeg

50 ml romtemperert vann

25 g økologisk sammalt hvetemel

25 g økologisk hvetemel

Oppskrift surdeigsbrød i gryte

80 g surdeigsstarter

300 g hvetemel, økologisk

100 g sammalt hvetemel eller sammalt rugmel

300 g vann

8 gram salt, uten jod

Fremgangsmåte surdeigsbrød i gryte

1. Du vekker enklest surdeigen gjennom å blande i 50 ml romtemperert vann med 25 g hvetemel og 25 g sammalt hvetemel i surdeigstartern, og la blandingen stå i romtemperatur. Etter hvert begynner det å boble i surdeigen og den skal bli dobbelt så stor omtrent. Det tar kanksje 6-12 timer litt avhengig av starter og temperatur inne.

Oppbevar surdeigstartern i en stor glassboks, og ha den i kjøleskapet når du ikke baker med den.

Oppbevar surdeigstartern i en stor glassboks, og ha den i kjøleskapet når du ikke baker med den.

2. Når du er fornøyd med surdeigstarten er det på tide å blande sammen mel, vann og surdeigstarter i en bolle, og la det stå i 30 minutter. Legg over plastfolie slik at deigen ikke tørker ut,

3. Stø over saltet, bland og la deigen hvile 30 minutter på nytt. Elt så deigen i ca. 10 minutter for hånd.

4. Nå skal deigen heve i romtemperatur ca. 4-5 timer, ca. 1 gang i timen bretter du deigen inn mot midten fra kantene i bollen. Ha plastfolie over, men ikke dekk deigen til helt og holdet.

5. Etter første hevning legger du deigen på et bakebord og bretter den mot midten med alle kanter og lager den rund med en deigspatel. La den så hvile 30 minutter. Så tar du ganske mye mel og strør det på et kjøkkenhåndkle. Brett deigen en siste gang, litt som et du tenker at en konvolutt er brettet. Legg deigen på kjøkkenhåndkleet og legg alt sammen i en bolle. Deigen skal ligge med bunnen opp, det som skal bli brødets overflate skal ligge mot det melede håndkleet. Tre en stor plastpose over bollen slik at deigen ikke tørker ut og stell in alt sammen i kjøleskapet i ca. 12 timer eller over natten.

Her former min bror surdeigsbrødet

Her former min bror surdeigsbrødet

Her er en bilde på hvordan man viker brødet

6. Sett inn en støpejernsgryte i ovnen og sett på ovnen på 250° C og la gryten stå der i 30 minutter. Imens du venter på at ovnen skal bli varm, klipp ut en runding av bakepapir som er litt større en selve deigen og tipp over deigen på rundingen. Lag noen kutt i overflaten av deigen med en skarp kniv. Dette vill danne et mønster når deigen stekes.

7. Legg over deigen i den varme gryten, med bakepapiret i bunn og stek med lokk på 230°C i 30 minutter. Ta av lokket og stek i 20 min til. Når brødet er ferdigstekt, ta det ut av gryten direkte og legg det på en rist. La brødet hvile minst 1 time før du kutter det.

Surdeigsbrød i gryte

Hva syntes juryen?

Alle esker dette brødet. De eneste problemet for barna er at skorpen er ekstremt sprø og litt vanskelig for fremfor alt Milla at bite gjennom. Det tar jo litt tid å lage men jeg syns bare det er gøy når man føler at man virkelig lager ting fra bunn, så for meg er det verdt det. Jeg har prøvd å lage surdeigsbrød før, men ikke helt fått det til tidligere. Men det å lage det i gryte har virkelig hjulpet meg.

Det er ganske vanlig å mislykkes i begynnelsen og det er mange faktorer som spiller inn. Slik som kvalitet på starter, romtemperatur, melets kvalitet og mye annet. Derfor bør man ikke gi opp hvis man ikke lykkes første gangen, men heller prøve på nytt. Når man blitt mer dreven kan man eksperimentere med forskjellige typer mel og ha i f.eks. nøtter og frukt.

Surdeigsbrød i gryte

Følg meg gjerne på INSTAGRAM for mer inspo