Coq au vin

Coq au vin

Coq au vin er en fransk klassiker, som ikke er særlig vanskelig å lage. Jeg pleier å kjøpe hel kylling og dele den selv, egentlig skal det være hane, men det er ikke så lett å få tak i. I denne oppskrift bruker jeg kyllingbrystene og lårene. Jeg koker kraft på resten av kyllingen og lager suppe av den. Men man kan også ha i hele kyllingen i gryten, men delt opp. Her er min oppskrift på klassikeren

Coq au vin

Oppskrift coq au vin

1 kylling (ca 1,5 kg)

250 g sopp, jeg brukte aromasopp og litt kantarell

300 g sjalottløk

1 pakke bacon (ca 150 g), kuttet i biter

2 fedd hvitløk

4 dl rødvin

2 dl vann

Smør til steking

2 gulrøtter

0,5 ss soyasaus, eller mer smak til

Timian

Frisk persille

Salt og pepper

Maizena til jevning

Fremgangsmåte coq au vin

1.Stek bacon i litt smør sammen med sjalottløk, hvitløk og sopp. Jeg pleier å la løken være hel og kun skrelle den. Soppen pleier jeg også la være hel hvis den ikke er veldig stor, da deler jeg den i 4 deler. Baconet skal bli litt sprøtt og soppen skal ha fått litt farge. Legg de deretter i en støpejerngryte. Jeg bruker min fra Le Creuset (annonselinke), den er emaljert. Hvis man lager coq au vin i en jerngryte som ikke er emaljert, gjør syren i vinen at jernet løser ut og misfarger maten.

2.Kutt ut kyllingfiletene og kyllinglårene fra en hel kylling. Salt og pepre skinnet og stek på begge sider til at skinnet fått litt farge. Hell 2 dl vann i stekepannen og hell i kraften sammen med kyllingen i støyejerngryten.

3.Hell på rødvinen og la koke opp. Ha på lokk og la koke i ca 1-1,5 time. Legg i frisk timian, gulrot i biter når det er ca 20 minutter kvar av koketiden. Smak til med soyasaus

4.Hvis du ønsker å jevne gryten, så heller du av litt av sausen og blander den med litt maizena eller hvetemel. Hell tilbake sausen (gjerne gjennom en sil) og la koke opp.

jeg bruker hel sopp og hel løk, løken koker uansett i mindre biter og soppen krymper masse under kokingen.

jeg bruker hel sopp og hel løk, løken koker uansett i mindre biter og soppen krymper masse under kokingen.

Hva syntes juryen?

Jeg skjønner virkelig at Coq au vin er en klassiker som holdt seg populær gjennom flere decennier. Rødvin, løk og bacon gir gryten en fantastisk dyp smak, akkurat som en skikkelig god boeuf bourguignon. Jeg brukte jo selvfølgelig (av misstak) en dyr flaske vin, fordi jeg har ikke peiling på vin, jeg velger å tro at det var vel verdt det.

Server med litt frisk persille

Server med litt frisk persille