Cheesecake med laks
På 17 mai serverte jeg en laksecheesecake. Dette syntes alle hørtes veldig rart ut. Men det er altså ikke en dessert, mer en slags pai. Bunnen er laget av dansk rugbrød og dekket med et nydelig laksefyll. Jeg har en ganske liten form (kun 20 cm i diameter) men hvis man er mange er det enkelt å lage dobbel oppskrift og bruke en større form.
Oppskrift
Bunn
200 g dansk rugbrød
75 g smeltet smør
Laksefyll
250 g kremost (2 pakker kremgo naturell)
1 dl lettrømme
100 g kaldrøkt laks, i små terninger
1/4 rødløk, finhakket
Zest av en halv sitron
Litt svartpepper
Ca 3 ss hakket frisk dill
Topping
Ørretrogn
Sitron
Røkt laks i skiver
Evt noen stilker asparges
Frisk dill
Fremgangsmåte
Ha brødet i en foodprocessor og blend det til smuler, smelt smør og hell det over brødet.
Ha brødblandingen i en liten form, (min form er kun 20 cm) og press den ut over bunnen på formen. Dekk kantene på formen med litt bakepapir. Stell kjølig.
Ha kremost og rømme i en bolle og visp det til en glatt krem med en elektrisk mikser.
Ha i løk og kaldrøkt laks i terninger, smak til med sitronzest, svartpepper og dill. Jeg synes ikke det trengs noe salt, fordi både kremosten og laksen inneholder ganske mye salt.
Bred ut fyllet over bunnen, og stell kjølig frem til servering.
Pynt med litt lettkokt asparges, sitronskiver, ørretrogn og noen skiver røykelaks.
Hva syntes juryen?
Alle var jo veldig skeptiske til ideen om en cheesecake med laks, men alle som smakte tog faktiskt to porsjoner. Ikke barna da, fordi de smakte ikke i det hele tatt. Milla (3 år) smakte nesten da hun for et øyeblikk trodde dette var en vanlig kake. Ørretrognen som jeg pyntet med er virkelig prikken over i:et. Den har en så god og salt smak, og så liker jeg virkelig konsistensen, så jeg anbefaler virkelig å ikke utelukke den.