Vanilje og bringebærboller
Vanilje og bringebær passer veldig godt sammen, og ekstra godt blir det i gjærbakst
Oppskrift
Bolledeig
2,5 dl melk
25 g fersk gjær (0,5 pakke)
0,75 dl sukker
0,5 ts kardemomme
0,5 ts salt
Ca 7 dl hvetemel
75 g smør
Bringebær og vaniljefyll
100 g romtemperert smør
0,75 dl sukker
2 ts vaniljesukker
3 dl bringebær (jeg brukte frosne)
1 ss maizena
250 ml ferdig vaniljekrem, jeg brukte Piano vaniljekrem
Egg eller melk til pensling
Fremgangsmåte
1. Bland melk, gjær, sukker og salt i en bolle slik at gjæren løser opp seg. Bruk gjerne kald melk hvis du har tid.
2. Ha i melet og elt 5 minutter, gjerne i en kjøkkenmaskin. Mot slutten legger du i smøret i biter og elter smøret inn i deigen.
3. Hev til dobbel størrelse, det kan ta litt tid hvis du bruker kall melk i deigen men resultatet blir bedre hvis den får heve lenge.
4. Hell deigen på et melet bakebord. Kjevl den ut til en rektangulær plate og smør den med smør, sukker og vaniljesukker. Ha på bringebær jevnt over deigen og dryss over litt maizena.
5. Rull sammen deigen og den del opp i store biter (ca 9-11 biter) som du legger i en smurt form eller en form dekket med bakepapir.
6. La heve 1 til 2 timer, men gjerne lenger tid dersom bærene er frosne.
7. Lag et lite hull i midten av bollen og ha i vaniljekremen, trykk gjerne ned noen biter bringebær i vaniljekremen også . Pensle med litt egg eller melk. Bringebærene vil skille ut litt væske, men denne tørker opp i ovnen.
8. Stek i ca 30 minutter på 200 ˚ C det er viktig at bollene får steke lenge fordi det er lett hendt at de ikke blir gjennomstekte når man steker i form.