Sommerbuffet
I helgen hadde jeg en liten sommerfest i min hage for noen venninner. Det var veldig varmt og jeg prøvde å lage retter som var enkle å forberede dagen i forvei, samt passet i sommarevarmen. Alle retter utenom en, var dessuten vegetarretter, slik at det skulle passe for alle.
Dette var hva jeg hadde på min sommerbuffet
Gazpacho med butterdeigsstenger
Bruschetta på ristet surdeigsbrød
Vannmelonsalat med fetaost og pistasjnøtter
Västerbottenostpai
Snitter med eggesalat
Snitter med røykelaks og agurk
Litt forskjellige oster og kjeks
Nøttepai med salt karamell
Gazpacho
Gazpachoen serverte jeg i glass sammen med butterdeigsstenger. Den lagde jeg faktisk samme dag. Den går veldig raskt å lage, her brukte jeg den her oppskriften, men jeg gjorde dobbel mengde. Det var så vidt den fikk plass i min blender. Oppskrift på Butterdeigsstenger finnes her, jeg hadde ikke skinke i mine denne gang.
Bruschetta går an å forberede en dag i forvei, men man legger på tomatsalsaen akkurat før servering. Brødet trenger ikke å være ferskt, fordi det skal uansett ristes
Oppskrift bruschetta
Hjemmelaget surdeigsbrød (se oppskrift her) eller kjøpt
Litt olivenolje
Litt havsalt
Noen fedd med hvitløk
Tomatsalsa
Noen fine tomater, ca 500 g
1/4 rødløk
Noen blader frisk basilikum
1 ss olivenolje
Saft og zest fra en halv sitron
1 ts flytende honning
Litt salt og pepper
Fremgangsmåte bruschetta
Kutt surdeigsbrød i skiver og del opp i porsjonsbiter, jeg delte hver skive i 3 deler. Legg de på et bakepapir og dryss over litt olivenolje og havsalt. Rist de på ca 200 ˙ C i 10-15 minutter til at de har fått litt farge. Gni de så inn med halverte hvitløksfedd.
Kutt tomater og løk i terninger. Ha de i en bolle og hell over olivenolje, sitronsaft og honning. Smak til med sitronzest, basilikum, salt og pepper.
Ved servering, hell av væsken som tomatene skiller ut. Ha en spiseskje eller to av salsaen på de ristede brødbitene
Vannmelonsalat med fetaost og pistasjnøtter
Den her salaten er perfekt på varme sommerfester. Det er så godt med det søte fra vannmelonen blandet med den salte osten. Og så litt cruch fra pistasjnøttene. Salaten går å lage i forvei, men legg på pistasjnøttene akkurat før servering, hvis ikke blir de myke.
Oppskrift
1/4 Vannmelon
1 pakke fetaost
Pistasjnøtter
1 ss flytende honning
Snitter
Her brukte jeg disse oppskrifter, det er min “go to snitter.” Eggesalaten går fint an å lage en dag i forvei.
Västerbottenostpai
Västerbottenostpai er en klassisk svensk ostpai. Nå har det vært litt vanskelig å få tak i Västerbottenost (siden grensa er stengt😱😱), men den finnes i velsorterte butikker. Se oppskrift på västerbottenostpai her