Nøttepai med salt karamell
Jeg elsker smaken av ristede hasselnøtter, og alt blir enda bedre dekket med salt karamell, syns jeg 😏 derfor bakte jeg denne kaken
Oppskriften er nok til en liten form (20 cm) - omtrent passe til 8 personer
Oppskrift paibunn
2 dl hvetemel
0,75 dl sukker
3 ss kakao
75 g smør
1 egg
Oppskrift fyll
1,5 dl fløte
1,5 dl sukker
1,5 dl lys sirup
1 krm salt
250 g ristede hasselnøtter
Fremgangsmåte
Start med paibunnen, fordi den skal nemlig hvile litt i kjøleskapet før den stekes. Her er det bare å blande sammen alle ingrediensene i f.eks en foodprosessor eller for hånd.
Trykk ut deigen i en liten form. Pikk den med en gaffel, og stell den kjølig i minst 20 minutter.
Rist hele hasselnøtter i ovnen på 200 ˙ C i ca 10-15 minutter. Når hasselnøttene er ristede er det enkelt å fjerne skallet, ved å gni de litt i hånden. Da faller skallet av i biter.
Karamellsaus: Kok opp fløte, lys sirup og sukker i en kasserolle. Det skal bli til en ganske fast karamellsaus. For meg tok det ca 20 minutter å få den til riktig konsistens. Det er litt avhengig hvor stor gryte du har, hvor lang tid det tar. Her må man teste seg frem ved å ha en dråpe karamellsaus i en glass med vann og isbiter. På den måten kan man smake seg frem til riktig konsistens. Når konsistensen er riktig smak til med litt salt.
Stek ferdig paibunnen, på 175˙C i 20 minutter. Ha så hasselnøttene i paibunnen hell over karamellsausen. Stell kjølig.