Västerbottenostpai med smørstekte kantareller

Västerbottenostpai med smørstekte kantareller

Forrige helg hadde var jeg i årets første krepselag. Nemlig det vi har vært år i mine foreldres drivhus. Det er veldig koselig å sitte i mørkret med tente lys, bland alle plantene og se stjernehimlen om kvelden. Krepselag er en svensk tradisjon hvor man spiser kreps og drikker snaps. Siden det ikke er så mye mat i kreps må man ha litt tilbehør som metter litt, ellers finnnes en viss risiko at man blir veldig full av snapsen. En favoritt på krepselaget er «Västerbottenostpaj». Västerbottenost er en vellagret svensk ost, som er veldig smaksrik. Den finnes heldigvis i velsorterte norske butikker også. Paien blir en umamibombe av all lagret ost. Siden kantarellsesongen ofte sammenfaller med krepselagsesongen pleier jeg å smørsteke kantareller og ha på toppen.

västerbottenost pai med kantareller

 

Oppskrift paibunn

125 g smør

3 dl hvetemel

2 ss kaldt vann

 

Fremgangsmåte paibunn

1. Bland sammen alle ingredienser til en deig. Press ut deigen i en paiform og prikk den med en gaffel.

2. Forstek paibunnen i 10 minutter på 175 °C

 

Västerbottenostpai

Oppskrift paifyll til västerbottenostpai

3 egg

1 dl melk

1 dl fløte

3 dl revet västerbottenost

1 stilk vårløk

Svartpepper

Topping

300 g kantareller

Smør til steking

Salt og pepper

krepselag oppskrifter

 Fremgangsmåte västerbottenost pai

1. Bland sammen egg med melk og fløte, ha i litt grovkvernet pepper.

2. Riv västerbottenost og legg det i det forstekte paiskallet. Finhakk en stilk vårløk og legg det sammen med osten.

3. Hell egg og melkeblandingen på osten og stek i ovnen på 175 ° C i ca. 30 minutter eller til at fyllet har blitt fast og fått litt farge. Det er litt forskjellig fra ovn til ovn og også avhengig av hvor dyp formen er.

4. Stek kantareller i smør når paien er inne i ovnen. Stek de lenge på lav temperatur slik at de blir ordentlig sprøstekte. Legg kantarellene på den ferdigstekte paien.

 

Hva syntes juryen?

Alle nordmenn som har smakt den her paien elsker den, og det er alltid den som blir borte først fra bufféen. Den har så mye smak fra den vellagrede osten. Paideigen som inneholder masse smør blir sprø og god, det er barnas favoritt. Fyllet lar de ofte være igjen, så det spiser jeg. Win win. Kantareller er både Max og Milla veldig glade i, hvert fall hvis man steker de helt sprø som jeg pleier.

västerbottenostpai med smørstekte kantareller