Fastelavnsboller med bringebærkrem
Nå på søndag er det morsdag, valentines og fastelaven. Alt på samme dag 😊 Hva passer da bedre en disse nydelige rose fastelavnsbollene (eller semlorna hvis du spør meg 🤷🏼♀️)
Oppskrift boller
Ca 10 boller
250 ml melk
½ pakke fersk gjær (25 g)
75 g smør
0,75 dl sukker
0,5 ts salt
1 ts kardemomme
6 dl mel
Egg til pensling av bollene
Fyll
Svensk Semla:
Her brukte jeg makronfyll fra Freia smaksatt med noen dråper mandelessens)
Eller
Norsk fastelavnsbolle:
Bringebærsyltetøy
Oppskrift bringebærkrem
5 dl kremfløte
1 dl bringebærpuré
0,5 dl melis
et kryddermål bakepulver
Bringebærstøv eller melis til pynt
Fremgangsmåte boller
1. Løs opp gjær i lun melk og bland ned alle tørre ingredienser.
2. Elt deigen, aller helst i en kjøkkenmaskin. Tilsett kaldt smør i biter og elt deigen til at smøret blitt godt blandet inn.
3. La deigen heve på kjøkkenbenken i ca. 1-2 timer.
4. Form boller av deigen og la heve under en duk i ca. 1-2 timer
5. Pensle bollene med egg og stek i ovnen ca. 10 minutter på 225 °
6. Kutt toppen av bollen og lag et hull som du fyller med enten mandelfyll eller syltetøy
7. Pisk kremen stiv sammen med melis og litt bakepulver. Kremen må være kald fra kjøleskapet. Rør forsiktig ned bringebærpuré (lages av frosne og tinte bringebær som pressets gjennom en sil) Bakepulver i krem gjør kremen mer stabil.
Hva syntes juryen?
Bringebærkremen gjør bollene litt friskere og passet både til mandelfyll og til syltetøy. Det er 3 av 4 som fortrekker syltetøy fremfor mandelfyll i den her familien. Siden jeg laget halvparten med syltetøy og halvparten med mandelfyll fikk jeg spise hele 5 stykker selv, men det var ikke noe problem for meg!