Tunfisk tataki med miso-emulsjon

Tunfisk tataki med miso-emulsjon

Mulig jeg er sist i verden med å oppdage miso. Det føles noen ganger som det når jeg scroller Instagram hvert fall. Men siden produktet ikke er å finne i dagligvare er jeg nok i sist ut. Jeg var nødt til å gå til en asiatisk spesialforretning, der hadde de flere varianter. Miso er en riktig umamibombe og smaker på en måte litt likt soya. Jeg gjorde en emulsjon, som er nesten som en majones bare litt mer flytende. 

 

Tataki er en japansk måte å tilberede fisk på, ved å steke den raskt men fortsatt ha en rå kjerne, litt gøy med variasjon fra sashimi som vi vanligvis spiser. Man kan bytte ut tunfisken mot laks hvis man ønsker det.

Tunfisk tataki med miso-emulsjon

 

Oppskrifter

Miso-emulsjon

1 egg

1 ms hvit misopaste

1 ts Maille honey dijon sennep

0,5 ts hvitvinseddikk

Noen dråper sesamolje

1 dl nøytral olje, f.eks rapsolje

 

Tataki tunfisk

Ca. 4 forretter

Ca. 300 g rå tunfisk (skal ha vært frossen i 24 timer minst)

Noen spiseskjeer sesamfrø, jeg brukte både svarte og vite

Salt og pepper

Litt olje til steking

 

Tilbehør

Wakame

Ørretrogn

Slik ser vit misopaste ut, jeg kjøpte den i en asiatisk spesialforrettning

Slik ser vit misopaste ut, jeg kjøpte den i en asiatisk spesialforrettning

Fremgangsmåte

  1. Start med fisken. Kutt fisken slik at du får fileter som er ca. 2 cm på bredden. Salt og pepre fisken

  1. Ha litt sesamfrø på en tallerken og vend fisken i disse.

  2. Ha litt olje i en stekepanne og varm til ganske høy temperatur. Stek fisken raskt på alle sider, slik at overflaten blir stekt men midten fortsatt er rå.

  3. Legg tunfisken i kjøleskapet, slik at den bli helt kald.

  4. Start med miso-emulsjonen: bland sammen et helt rått egg med misopaste, honey dijon sennep, og hvitvinseddik. Bland godt.

  5. Dropp oljen forsiktig i blandingen, samtidig som du pisker emulsjonen med en elektrisk mikser. Prinsippet er det samme som når man lager majones.

  6. Kutt den kalle fiske i skiver som er ca 1 cm tykke og legg de på en bedd med wakami, drypp over misoemulsjon og server med litt ørretrogn.

 

Hva syntes juryen?

Selv synes jeg miso-emulsjonen var så god at jeg spiste restene med en skje rett ut bollen. Dagen derpå gjorde jeg den på nytt men hadde den som en dressing til Caesarsalat, det fungerte veldig godt! Tataki har jeg kun spist tillaget med kjøtt tidligere, men tunfisk var supergodt det med! Ørretrogn er som alltid prikken over i:et

Tunfisk tataki med miso-emulsjon