Havregrøt av steel cut oats
Steel Cut havre betyr at hele havrekorn kuttes med kniv i stedet for å valses flate som vanlige havregryn. De små, nesten runde kornene tar litt lengre tid å koke, men de gir grøten litt nøtte smak med litt mer tyggemotstand. Jeg serverte de sammen med karamelliserte fujiepler og peanøttsmør
Slik lager du havregrøt av steel cut oats
1 porsjon
1 dl steel cut havregryn (finnes blant annet fra Kolonihagen på Rema 1000)
1,5 dl valgfri melk (jeg bruker mandelmelk)
1,5 dl vann
Litt salt og vaniljesukker
1 ss peanøttsmør til topping
Karamellepler
1 lite fujieple
1 ss brunt sukker
Smør til steking
Et lite dryss kanel
Et lite dryss kardemomme
Fremgangsmåte
Ha melk, vann og steel cut oats i en kasserolle. Kok opp og senk varmen la koke i ca 15-20 minutter på svak varme. Rør om litt av og til. Spe eventuelt med mer vann hvis grøten blir for tykk. Korna i grøten skal ha litt kjerne kvar, de skal ikke koke i stykker helt.
Smak til med litt salt og vaniljesukker
Del et eple i skiver og stek det i smør i en stekepanne. Når eplet begynner å bli mykt, hell over sukker og krydder. Stek noen ekstra minutter slik at sukret smelter.
Topp grøten med peanøttsmør, karamelleple og litt iskald melk.
Hva syntes juryen?
Til tross ulempen med lang koketid vs vanlig grøt så er det helt klart verdt det. Det blir noe helt annet en vanlig havregrøt. Det er så luksus å tope grøt med litt peanøttsmør, det gir litt salt og god smak til grøten, og passer sammen med de søte eplene!