Langtidsstekt sideflesk med hvitvin og eple

Langtidsstekt sideflesk med hvitvin og eple

En skikkelig høstrett hvor jeg brukte de siste eplene i hagen, litt hvitvin og litt fersk trøffel. Sideflesket stekte jeg i en støpejernspanne noen timer i ovn til det ble supermørt og fikk deilig smak av hvitvinen. Sideflesk er samme del som bacon men det er ikke røyket, og kommer ofte i litt tykkere skiver med svoren på fortsatt.

Oppskrift

4 porsjoner

Langtidstekt sideflesk

Ca. 600 g saltet sideflesk

2-3 dl hvitvin eller cava (cider går også bra)

Pasta

Sjyen fra sideflesket

1 eple, helst fast og syrlig

1 dl mascarpone (men creme fraiche -  full fat, går også bra)

1 dl pastavann

4 porsjoner pasta - aller helst Linguini

Fersk trøffel, men trøffelolje går bra også

Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

  1. Legg sideflesk i en støpejernsgryte. Det jeg hadde var i kuttet i skiver, men fortsatt formet som en ”hel” bit. Hell på hvitvin, svoren skal være opp og ikke dekkes av vinen. Legg på lokket. Stek i ovnen på 100 ˙ C i ca 2,5 til 3 timer.

  2. Ta av lokket på gryten til sideflesket og høy temperaturen til 200 grader og stek til overflaten/svoren blir sprø, det tar ca en halv til en hel time.

  3. Legg kjøttet til siden. Kok pasta, men la den være litt al dente. Ta vare på litt av pastavannet.

  4. Kok opp sjyen som ble over i støpejerngryten, ha i litt pastavann, mascarpone eller creme fraiche, og et finkuttet eple. Smak til med litt salt og pepper og evt litt mer hvitvin hvis du har. Legg over pastaen i sausen og kok den klar i sausen.

  5. Server med sideflesket, litt revet trøffel, noen skiver friskt eple.

Hva syntes juryen?

Max likte ”baconen” og pastan gikk også ned, sausen er ganske mild og kremete. Milla spiste noen biter kjøtt og ganske mye pasta etter hun hadde dekket det i ketchup! Terningkast 3 fra barna. Min mann nevnte ikke at det var eple i, han er ikke så glad i frukt i mat nemlig. Bare det i seg er en god karakter.