Frokost, BakingCarolina Widell

Surdeigsrundstykker med valnøtter

Frokost, BakingCarolina Widell
Surdeigsrundstykker med valnøtter

Nå var det lenge siden jeg delte en oppskrift med surdeig. Jeg baker som regel surdeigsbrød eller noe annet med surdeig minst en gang i uken. Har man en bra surdeigsstarter er det som regel ikke vanskelig, alt man trenger er litt tid. Jeg har begynt å bake rundstykker til søndagsfrokosten, de går mye raskere å steke i ovnen enn et helt brød. Barna har begynt å sove så lenge om morgonen nå for tiden, så hvis man skal ha noe å spise til frokost så rekker man ikke vente over en time på at brødet skal bli klart. Disse er som mitt vanlige surdeigsbrød, (oppskrift her hvis du er interessert) også kaldhevede men trenger bare om trent 10-12 minutter i ovnen.

Surdeigsrundstykker med valnøtter



Oppskrift surdeigsrundstykker

10 stykker

80 g surdeigsstarter - aller helst nymatet og boblende

400 g hvetemel tipo-00

320 g vann

9 gram salt

1-2 dl valnøtter (avhengig av hvor godt du syns det er!)



Fremgangsmåte

1. Blande sammen mel, vann, valnøtter og surdeigstarter i en bolle og la det stå i 30 minutter. Legg over plastfolie slik at deigen ikke tørker ut.

2. Strø så over saltet og elt deigen i ca. 10 minutter for hånd.

3. Nå skal deigen heve i romtemperatur ca. 4-6 timer, ca. 1 gang i timen bretter du deigen inn mot midten fra kantene i bollen. Ha plastfolie over når du hever deigen.

4. Hell opp deigen på et melet bakebord, brett kantene på deigen inn som på et konvolutt og la den heve ca 30 minutter. Etter siste hevingen, bretter du på nytt deigen som et konvolutt og legg deigen i f.eks en hevekurv, med mye mel i .

5. La hevekurven med deigen stå i kjøleskapet i ca. 12 timer eller over natten.

6. Ved steking: sett på ovnen på 250 ˙C og stell inn en ildfast form med vann i bunnen av ovnen. Ha gjerne stekebrettet inne i ovnen imens den varmer seg opp.

7. Legg deigen på et bakebord og del den i 10 biter. Brett inn kantene på deigbitene og form de som små boller, uten å kna de. Det er viktig at luften i deigen skal være kvar der.

8. Legg deigbollene på et bakepapir på det varme stekebrettet og stell inn det i ovnen. Stek i ca 10-12 minutter eller til at rundstykkene har fått fin farge.


Hva syntes juryen?

Min man liker nøtter, men han liker ikke nøtter i brød. Det visste jeg allerede, men valgte å ikke si noe. Han oppdaget det selvfølgelig. Det drog tydeligvis ned snittkarakteren. Men jeg syntes det var helt topp. Jeg fikk lov å spise alle nøttene han tok ut av sine rundstykker.

Surdeigsrundstykker med valnøtter