Rårakor

Rårakor en en svensk klassiker. Kanskje mest kjent som en middagsrett. Da serverer man de sammen med f.eks bacon og tyttebærsyltetøy. Senere tid har det blitt alt vanligere å servere det som en luksusforrett med rogn og litt rømme eller Creme Fraiche til.

Oppskriften er veldig enkel, det er egentlig kun, potet, salt og smør. Men det å steke poteter gjør som kjent noe med potetene. Det blir en herlig sprø overflate og masse smak som utvikles under den lange steketiden. Man må steke de lenge, og på lav temperatur, helst i en stekepanne av støpejern i ekte smør for best resultat. Her er oppskriften, siden det er en forrett blir det kun 4 stykker. Men man kan si at hver potet gir ca 1 råraka, så hvis du ønsker å lage flere er det bare å bruke mer potet.

rårakor med rogn og creme fraiche

Oppskrift råraka med rogn

4 middelstore poteter, skrelte og raspede

0,5 ts salt

1 stor klikk smør


Tilbehør

Rogn, helst ørretrogn eller løyrom hvis du får tak i det

Rømme eller cremefraiche

Hakket rødløk eller gressløk


Fremgangsmåte råraka.

Skrell potetene og riv de grovt på et rivjern eller på en mandolin. Hvis man er litt treg vil potetene etterhvert bli litt gråfargede, men det gjør ikke noe på smaken.

Bland i saltet og varm opp en stekepanne med smør i. Legg de raspede potetene i hauger i stekepannen og flat de litt ut med en stekespade. Senk varmen og stek de gjerne i ca 10 minutter på hver siden til at overflaten har blitt sprø og gylne. Hvis man skal lage mange rårakor, kan man steke de på høyere temperatur kortere tid og så la de ettersteke i ovnen.

Server med en klikk Creme Fraiche rogn og litt løk. Jeg glemte faktisk løken når jeg serverte dette sist, men det ble godt uansett.

rårakor

Hva syntes juryen?

Dette spiser vi ganske ofte hjemme, men da som middagsmat. Max spør hver gang han kjenner lukten av bacon om det blir rårakor også. Begge barna elsker det. Varianten med rogn gjør vi kun til oss selve. Sammen med et glass champagne eller prosecco er dette selve definisjonen på luksusforrett for meg. Det er også en bra forrett som man kan gjøre vegetar også, da velger man bare tangkaviar isteden (det finnes på IKEA)

rårakor