Kjøttboller med luftig potetmos, fløtesaus og agurksalat

Kjøttboller med luftig potetmos, fløtesaus og agurksalat

Kjøttboller med luftig potetmos, fløtesaus og agurksalat

Etter at ha spist boller til lunsj følte jeg at jeg måtte ha litt ordentlig mat til middag, og valget falt på kjøttboller med fløtesaus, potetmos, tyttebær og agurksalat. Agurksalaten laget jeg noen timer i forkant. Den blir best hvis den får stå litt.

Oppskrift 4 porsjoner

Kjøttboller

400 g kjøttdeig av storfe

1 gul løk

1 egg

2 ss griljermel

0,5 kryddermål allehånde

1 kryddermål paprikapulver

0,5 ts salt

1 kryddermål malt svartpepper

2 ss smør til steking

 

Fløtesaus

3 dl sjy fra stekepannen

1 dl Kremfløte

1 kjøttbuljongterning

1 ts ripsgele

1 ts soyasaus

Litt maisenna eller hvetemel til jevning

 

Luftig potetmos

10 middels store poteter

1 dl H-melk

2 ss smør

0,5 ts salt

 

Agurksalat

0,5 agurk

2 ss sukker

1 ss eddik

3 ss vann

1 ts salt

 

Fremgangsmåte

Kjøttboller

1. Ha egget opp i en bolle, bland inn griljermel og krydder.

2. Finhakk løken.

3.  Ha opp i løk og kjøttdeig i bollen og bland godt.

4. Form små kjøttboller og stek i smør på middels varme.

 

Luftig potetmos

1. Skrell poteter og kok de møre i usaltet vann.

2. Hell av vannet og ha i melk, smør og salt.

3.  Miks potetmosen på høy hastighet slik at mosen blir skikkelig luftig men ikke for lenge for da blir mosen seig, maks 1 minutt.

 

Fløtesaus

1.  Hell i 2,5 dl vann opp i stekepannen som du stekt kjøttbollene i og la koke opp.

2.  Smuldre ned en kjøttbuljongterning i sjyen.

4. Tilsett soyasaus, ripsgele og fløte og la koke opp.

5. smak eventuelt til med salt og pepper.

6. Jevn med maisenna eller hvetemel.

 

Agurksalat

1. Kutt agurken i tynne skiver og legg i en sil, ha over salt og la stå ca. 30 min.

2. Bland sukker, eddik og vann i en bolle- rør til sukkeret er helt oppløst.

3. Prøv å press ut så mye vann av agurken som mulig og ha den opp i sukker og eddiksblandingen.

4. Dekk over og la stå noen timer i kjøleskap før servering.

 

Hva syntes juryen

Max (4,5 år) ville først kun spise tyttebærsyltetøy, men etter hvert smakte han på resten og gav det terningkast 100 faktisk.  Agurken og tyttebærene var hans favoritt.

Milla (snart 1 år) spiste både potetmos og kjøttboller med hendene og det ble ikke så mye søl som det pleier å bli. Det betyr minst Terningkast 5

køttbullar 2 (2).jpg