Lag din egen kombucha!

Lag din egen kombucha!

Etter at jeg hørte på denne podcasten bestemte jeg meg for å lage egen kombucha, siden det skal være supersunt. Det er faktisk veldig godt også. Det smaker litt likt iste. Kombucha er nemlig et fermentert te.

 

For å lage Kombucha må man se litt utenfor de vanlige butikkshyllene. Man trenger nemlig en scoby, som er en slags organisme, (les slimklump), som fermenterer teen. Den lever og forøker seg, hvis man tar vare på den (min scoby har allerede lagd tre babyer *humblebrag*). Dessverre er den ikke så pen å se på. Snarere ser den direkte uappetittlig ut, så den får ikke være med på bilde her. Jeg kjøpte min på Finn.no av en hyggelig dame her i Bærum (med mange katter), men jeg har sett at man kan få de gratis i ulike grupper på Facebook.

 

Dette er litt overkurs, og kun for sære personer (som jeg tydeligvis), men jeg tror dette virkelig er noe som kommer. Jeg har sett at mange kafeer i byen, og også her i Bærum selger Kombucha. Det finnes mye forsking som sier at de gode bakteriene man får ved fermentering er sunt for både kropp og fremfor alt hjerne. I denne boken kan man lese mer. For dere som ikke er sære, kan jeg glede dere med informasjonen om at øl og vin faktisk også er fermentert og derfor sunt.

 

Oppskrift Kombucha

ca. 1 liter ferdig kombucha

1 scoby + ca. 1 dl startervæske

1 liter svart kaldt te (teet må være uten aromaer, jeg brukte Darjeeling te)

1 dl sukker + 1 ss til etterfermentering

Valgfri smakssetting, som f.eks. bringebær, lime eller ingefær

 

Fremgangsmåte

1. Få tak i en scoby med tilhørende startervæske.

2. Kok opp vann til teen og la teen trekke i ca. 5 minutter.

3. Rør ut sukker i den varme teen slik at det løser seg.

4. La teen bli romtemperert.

5. Ha den kalde teen og scoby + startervæke i et stort syltetøyglass eller annen beholder av glass. Ha ikke på noe lokk, bruk en klut med en strikk for å dekke åpningen.

6. La stå på benken i ca 4-5 dager, eller lenger hvis du ønsker mer syre. Nå bildes det en liten scoby baby på toppen av teen, denne kan du ta være på og gi til en sær venn eller selge på Finn (min kostet 150 NOK) her finnes det penger å tjene, særlig om du bor på Løkka eller annet sted med mange early adopters

7. Sil og hell opp kombuchaen i trykksikkre flasker sammen med litt smakstilsetning og en spisesje sukker, jeg har prøvd med lime og bringebær. Spar litt av kombuchaen sammen med scobyen som startervæske til neste gang.

8. La flaskene stå i romtemperatur i 2 dager. Hvis du er heldig så blir din kombucha kullsyre i. Da jeg brukte bringebær fikk jeg til kullsyren, men ikke når jeg brukte lime. Stell flasken i kjøleskapet for å stoppe fermenteringsprosessen.

9. Kombuchan er klar for å drikkes

 

Hva syntes juryen?

 

Min mann hadde jo sett slimklumpen (scobyen) og var derfor litt skeptisk til hele konseptet. Mine barn var mye mer «open minded». Max (4,5 år) sa jaha, er det DETTE som er kombucha! Som om det hadde vært et tema i barnehagen eller noe. Begge barna likte det - terningkast 5

Limekombucha

Limekombucha

Bringebærkombucha

Bringebærkombucha

Lag+din+egen+kombucha.jpg