Langtidsstekt «sticky ribbe» med asiatiske syltede grønnsaker

Langtidsstekt «sticky ribbe» med asiatiske syltede grønnsaker

Når man er svensk som jeg, er det lov att eksperimentere litt med den norske julematen. Jeg hadde ikke noe forhold til ribbe før jeg kom til Norge, men jeg liker det godt. Ribbe er egentlig det samme som «pork belly» og det er jo ganske vanlig å få med en asiatisk touch. Jeg prøvde meg på en slik variant med langtidsstek sticky ribbe og syltede grønnsaker istedenfor surkål.

Det er egentlig ikke vanskelig å lage langtidstekt ribbe, men resultatet blir fantastisk. Det er ikke så viktig med eksakt tid når man langtidssteker, man kan ha ribben inne i 7 timer eller 9 . Jeg hadde min inne ca 8 timer, fordi det passet meg. Når man kun har stekeovnen på rundt 90° C eller det heller ingen risiko at noe blir brent.

 

Oppskrift asiatisk ribbe

4 rause porsjoner

1700 gram ribbe/pork belly (egentlig sier man 500 g ribbe per porsjon, men da blir det nok en del til overs)

2 ts salt

Svartpepper

1 dl vann

1-2 dl teriyakisaus til glasering

1 ss sesamfrø

1 ts korianderfrø, hvis man har hjemme og det er noe man liker

 

Oppskrift syltede asiatiske grønnsaker

1 rødløk

0.5 agurk

2 gulrøtter

4 ss eddik (7%)

4 ss vann

4 ss sukker

1 ts sesamolje

1 tørket chili

0,5 ts salt (eller etter smak)

 

Fremgangsmåte - asiatisk ribbe

1. Gni ribben inn med salt og pepper og legg den i en ildfast form. Legg den med svoren ned og hell på 1 dl vann. dekk med aluminiumfolie.

2. Sett ovnen på ca 90 grader og gjør noe annet, du trenger ikke å være hjemme. Du kan for eksempel starte med de syltede grønnsakene, siden de også mår bra av å stå litt.

3.Etter ca 7-8 timer snur du ribben og tar av folien. Hvis ikke svoren er rutet kan du gjøre det nå. Det vil være som å kutte i smør. For å få sprø svor skrur du opp ovnen på 210°C og lar den steke ca 40 min. Sett så på grillfunksjonen og følg godt med slik at svoren ikke blir brent. Det tar ca 10 min litt avhengig ovn.

3. Skjær ribben i skiver og stek den i en stekepanne slik at den blir crispy. Hell av fettet og hell på teriyakisausen og stek litt til.

4. Dryss over litt sesamfrø og korianderfrø ved servering.

 

Fremgangsmåte - Syltede asiatiske grønnsaker

1. Kutt løk i skriver og agurk og gulrot i lange skiver på f.eks. en mandolin. Hell over litt salt og tørk vekk væske.

2. Bland eddik, vann og sukker til sukkeret løses opp.

3. Legg grønnsakene i eddiklaken. Jeg valgte å lage to varianter, en med kun rødløk og en med agurk og gulrot, fordi barna er ikke så glade i rødløk.

4. Smak til med litt sesamolje og chili.

5. La stå kjølig gjerne noen timer.

 

Server ribben og grønnsakene med ris eller i steambuns og ha gjerne litt mer teriyakisaus over.

 

Hva syntes juryen?

Min man likte kjøttet veldig godt, men var litt skuffet over tilbehøret. «You can’t take surkål out of a norrman…» hehe… Max (snart 5 år) smakte på gulroten og følte seg lurt, det smakte ikke gulrot tydeligvis. Men han spiste kjøtt og ris, og likte det. Terningkast 3 grunnet grønnsakene. Milla (1 år) var litt mer «open minded», særlig til grønnsakene, hun likte agurken best. Hun spiste også mye kjøtt – Terningkast 5.

Sticky ribbe
asiatisk ribbe