Lussekatter
I dag har jeg bakt lussekatter. Jeg lagde dem på den svenske måten, med mye safran og kvarg/kesam i. I tillegg har jeg perlesukker på de. De ble skikkelig luftige fordi jeg hevet både deigen, og de ferdig utkjevlede lussekattene lenge. Hemmeligheten for en jevn farge på lussekattene er å bruke vanlig ovnsvarme, ikke viften og at pensle lussekattene med egg etter de har blitt stekt.
Oppskrift
ca.18 stk store lussekatter
0,5 pakke fersk gjær for søte deiger (25 g)
50 g smør, romtemperert
2,5 dl melk
1,5 dl Kesam original- (kvarg med 7 % fett)
1 pose safran 0,5 g
1 dl sukker
0,5 ts salt
ca. 8 dl hvetemel + litt til utbaking
Rosiner
Perlesukker
1 egg til pensling
Fremgangsmåte
1. Smuldre gjær i en bolle.
2. Varm opp melk til slik at den blir fingervarm, og hell den over gjæren og bland til at den løses opp.
3. Bland ned Kesam sukker, salt og safran.
4. Ha i merparten av melet og elt deigen. Helst med en kjøkkenmaskin.
5. Tilsett smør i biter og elt deigen i minst 10 minutter til.
6. Hev deigen ca. 1 time. Bak ut lussekattene, la heve i ca en time til. Putt rosiner i før du steker de.
7. Stek på 225 °C i ca. 7 minutter avhengig av hvor store lussekattene er.
8. Pensle de varme lussekattene med egg direkte når de kommer ut av ovnen og dryss over litt perlesukker
Hva syntes juryen?
Jeg gir disse terningkast 6! Jeg må spise minimum 1 lussekatt om dagen frem til jul. Resten av familien skjønner ikke helt storheten i safran, men var i stort sett enige om at de var gode.