Artisjokk med sitron og estragonsmør

Artisjokk med sitron og estragonsmør

Nå er artisjokk i sesong. Artisjokk inneholder ikke mye mat, men det lille som finnes er veldig godt. I tillegg er det litt hyggelig å spise artisjokken fordi det tar litt tid, og lange måltider er jo mye hyggeligere enn korte. Man spiser kun bunnen av bladene og artisjokkhjertet. Bladene dypper jeg i estragonsmøret. Under alle bladene finnes selve hjertet. Det er en litt større bit som virkelig er en delikatesse.

Vi pleier å spise artisjokk enten som forrett, eller som snacks til et glass vin. Den må kokes ganske lenge før man kan spise den. Jeg hadde ganske små artisjokker, så de trengte ca 20 minutter, men større må kokes enda lenger.

Artisjokken er så vakker syns jeg

Artisjokken er så vakker syns jeg

Oppskrift artisjokker med sitron og estragonsmør

2 porsjoner

2 artisjokker

1 sitron

Salt

Sitron og estragonsmør

75 g smør

Zest av en halv sitron

1 ts sitronsaft

1 ts hakket frisk estragon

Havsalt etter smak


Fremgangsmåte artisjokker med estragonsmør

1. Kok opp vann med en ts salt pr liter vann. Del en sitron i to, og press sitronsaften i vannet. Ha så oppi sitronskallet som er kvar i det kokende vannet (bruk gjerne sitronzesten til smøret før du legger sitronen i gryten.

2. Kutt av stilken på artisjokkene og skyll de. Legg de i det kokende sitronvannet. Kok mellom 20-40 minutter, alt etter hvor store artisjokkene er. Test å dra av et av bladende for å se hvis den er klar. Det skal gå enkelt å dra av det.

3. Bland sammen smør, sitronsaft, hakket estragon og litt sitronzest. Jeg pleier å bruke dette rivejern fra microplane (annonselinke) , som er helt overlegent for å få med kun det gule fra sitronen.

4. Server artisjokken varm med smøret ved siden av. Man spiser som sagt kun det nederste på bladene, det drar man av med tennene. Hjertet er i bunn, og er dekket med et slags “hår” som man må skrape av før å kunne spise det…

Artisjokk med sitron og estragonsmør

Hva syntes juryen?

Juryen syntes det var trivelig å spise artisjokk, men ga bort halvparten av sin artisjokk til meg når han hørte at det var mye inulin i (et slags kostfiber man også finner i jordskokk) Veldig bra for tarmen med andre ord. Men det trodde ikke min andre halvdel på.

Artisjokk med sitron og estragonsmør
Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more