Biang Biang nudler
I går hadde jeg et lite søndagsprosjekt going, nemlig det å lage hjemmelagde Biang biang nudler. Biang biang nudler er brede og superlange kinesiske nudler. Navnet biang biang kommer for øvrig fra lyden som oppstår når man lager nudlene. Man slår de mot bordet, og legger man godviljen til hør man kanskje et lite biang…
Det tar litt tid å lage nudlene, men det er mest fordi at deigen må hvile to timer. Men da kan man gjøre noe annet. Deigen må hvile for å bli elastisk og lett å dra ut i lange nudler.
Jeg laget bare en basic chili og soya saus som jeg varmer opp og heller på nudlene. Det finnes mange andre varianter også. Man kan for eksempel legge til kjøtt eller grønnsaker, men noen ganger er det enkle det beste syns jeg.
Oppskrift Biang Biang nudler
Ca. 2 store porsjoner
200 g hvetemel
100 g vann
0,5 ts salt
Noen ss nøytral olje til utkjevlig
Fremgangsmåte Biang Biang nudler
1. Bland sammen mel, vann og salt til en deig. Elt den for hånd noen minutter. La den hvile først i ca 15 minutter – dekket av litt plastfolie.
2 Del deigen i 4 like store biter. Lag 4 ruller (som vist på bildet) og hell på litt olje. La hvile 2 timer dekket med plastfolie.
3. Kjevl deigen til en lang avlang plate. Legg en spisepinne på midten av deigen og trykk til. Ta opp deigen fra bakebordet og del den på midten der spisepinnen lagde et merke. Ha litt mer olje på slik at deigen ikke klistrer seg sammen. Dra i deigen og slå den mot bakebordet. Nå skal deigen bli lenger, men nudlene tynnere.
4. Kok opp vann og kok nudlene umiddelbart. De skal bare koke en kort stund, rundt et minutt. Jeg kokte nudlene i to omganger for at de ikke skulle klistre seg sammen i kjelen.
5. Legg de i to boller og fordel den varme chilisausen og soyaen over nudlene.
Oppskrift chilisaus
3 ss nøytral olje
1 fedd hvitløk, finhakket
0,5 ts szechuanpepper (eller svartpepper)
2 ss tørket chili (ikke kjøp den sterkeste du finner)
2 ss sesamfrø (jeg brukte svarte, men vanlige går helt fint det også)
2 ss kikkoman soyasaus
1 pakke vårløk i biter
Fremgangsmåte chili og soyasaus
1.Knus tørket chili og szechuanpepper i en morter. Ikke bruk den svarte kjernen i szechuanpepperen, kun det rødlige skallet. Eller bare bruk vanlig svartpepper hvis du ikke får tak i szechuanpepper. Du kan bruke chiliflakes isteden for tørket chili hvis du finner det.
2. Varm opp nøytral olje i en kjele og legg i hvitløk, pepper, chili, sesamfrø og vårløk. Stek noen få minutter på ganske høy temperatur.
3. Hell den varme sausen på biang biang nudlene. Hell så på soyasausen og bland godt. Soyaen skal altså ikke kokes sammen med oljen og chilien.
Hva syntes juryen?
Det var bare meg og min mann som spiste dette, fordi jeg visste at barna hadde klikket totalt hvis de hadde smakt på dette. Det var nemlig ganske sterkt. Jeg hadde kjøpt min chili på en asiatisk butikk, og den var sterk. Veldig sterk! Neste ganske skal jeg bruke en mildere chili. Nudlene var fantastisk gode! Litt rart, at noe som bare egentlig er mel og vann kan bli så godt! Det var skikkelig comfort food, og nå i kulden var dette en veldig bra måte å varme seg opp innefra.
Følg meg gjerne på Instagram