Kyllinggryte med estragon og hvitvin

Kyllinggryte med estragon og hvitvin

Når jeg lager kyllinggryte pleier jeg å bruke en hel kylling og dele den selv, fordi jeg syns kjøttet fra hel kylling er mye saftigere enn når man bare bruker f.eks. kyllingfilet. Ved å bruke hel kylling så får man også mye mer kraft som går rett i sausen. Estragon og hvitvin passer veldig godt sammen med hvitt kjøtt. Den litt syrlige smaken fra vinen og smaken fra estragonen gjør at det kan minne litt om bearnaisesaus, men sausen får en mye dypere smak fra kyllingen som får småkoke sammen med sjampinjong. Jeg bruker en støpejernsgryte fra Le Creuset (annonselinke) som holder jevn temperatur gjennom hele koketiden.

Kyllinggryte med estragon og hvitvin

 

Oppskrift Kyllinggryte med estragon og hvitvin

Ca. 6 porsjoner

1 hel kylling (jeg brukte en fra Stangekylling som veide 1,8 kg) men det går også fint å bruke kyllinglår

Smør til steking

Salt og pepper

250 g fersk sjampinjong (gjerne ganske små)

1 dl vann

2 dl hvitvin

1 fedd hvitløk, finhakket

Frisk estragon (eller tørket)

1,5 dl kremfløte

Mel eller maizena til jevning

Kyllinggryte med estragon og hvitvin

 

Fremgangsmåte Kyllinggryte med estragon og hvitvin

1. Del kyllingen- jeg delte den i lår, brystfile og vinger. Skroget kokte jeg kraft på, istedenfor å ha det opp i gryten. Det er helt topp å ha til f.eks. kyllingsuppe.

2. Salt og pepre kyllingen godt, og stek den i en stekepanne i smør sammen med hele småsjampinjonger. Den trenger bare å få litt farge. Legg i hvitløken akkurat før du skal ta opp kyllingen slik at den ikke blir brent. Jeg stekte kyllingen i to omganger fordi alt fikk ikke plass i stekepannen.

3. Legg kyllingen over i en støpejernsgryte, hell vann i stekepannen som du stekte kyllingen i, og hell det over i gryten. Hell så på vin og legg i noen kvister frisk estragon. Hvis du bruker tørket estragon legger du i den, ca. 1 ts. Legg på lokket, kok opp, og la koke ca. 30-40 minutter.

4. Jevn gryten med litt mel eller maizena og hell på fløte. Smak til med litt salt hvis det trengs.

5. Ta opp kvistene med estragon hvis du brukte frisk estragon og kast den. Klipp så over litt ny frisk estragon. Server sammen med ris

Stek kyllingen gylden før du legger den i gryten

Stek kyllingen gylden før du legger den i gryten

 Hva syntes juryen?

Max (5,5 år) var ganske sulten og satte seg ved bordet først. Og han ropet faktisk på sin lillesøster og sa at “dette måtte hun smake”, før hun hadde rukket å sette seg ved bordet. Han fikk seg et helt lår å gnage på. Sausen likte han jo selvsagt ikke,- for det gjør han veldig sjelden. Han ga det et terningkast 5. Milla (snart 2 år) likte best sausen og risen. Jeg likte best at det ble masse til overs, så at vi har restemat å varme til middag i morgen også!

Kyllinggryte med estragon og hvitvin

Følg meg gjerne på instagram

Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more