Black bean burger

Vi lager ganske ofte hamburgere fordi det liker alle i familien. Noen ganger lager jeg vegetarburger og det tas imot overaskende godt fra hele familien (til og med av min mann, som egentlig helst vil ha kjøtt).

 Jeg tror det er fordi det er tilbehørene som gjør hamburgeren, ikke selve «kjøttet». Det viktigste er en god hamburgedressing. Jeg har en «go to» oppskrift jeg alltid lager. Her er oppskriften på hamburgdressingen og på black bean burger.

black bean burger med big mac saus.jpg

 

Oppskrift hjemmelaget hamburgerdressing

Nok til 4 hamburgere

1 ss majones

1 ss creme fraiche

1 ss hakket sylteagurk

1 ss heinz chilisaus

Litt frisk eller frossen dill

Salt og pepper etter smak

Hamburgerdressing oppskriftOppskrift Black bean burger

4 stykker middels store hamburgere

1 pakke med ferdigkokte svarte bønner –den jeg brukte veide 230 g når alt vann var tatt vekk.

1 egg

1 ss creme fraiche

1,5 ss strøbrød

0,5 dl havregryn

1 ts paprikapulver

0,5 ts salt

1 ts hakket frisk timian

Masse smør til steking

så her ser hamburgeren ut “naken”

så her ser hamburgeren ut “naken”

 

Fremgangsmåte

1. Bland egg og creme fraiche med strøbrød, havregryn og krydder i en bolle.

2. Skyll bønnene godt og ha de opp i bollen.

3. Miks blandingen raskt, med en stavmikser, det er godt hvis det blir noen biter igjen for litt tyggemotsand. Det skal bli en ganske løs deig og det vil ikke være meningen at man skal kunne forme hamburgere av den rå deigen.

4. Varm opp smør i en stekepanne, jeg brukte ganske mye smør, fordi bønneburgerne suger til seg smøret og blir nesten litt fritert når man steker dem.

5. Når stekepannen er varm,- legg bønnedeigen med en skje i stekepannen og i hamburgestore rundninger. Stek hamburgerne på middels temperatur. Ikke snu bønneburgerne før de fått farge. De er litt ømfintlige og vil lett gå i stykker hvis man snur de for ofte. Jeg snudde bare mine en gang, og det holdt.

5. Bland sammen alle ingredienser til dressingen og server i hamburgerbrød (jeg brukte sliderbrød, som er litt mindre enn vanlige hamburgerbrød), tomat, salat, syltet rødløk og ost.

så her løs er deigen før man steker den

så her løs er deigen før man steker den

 

Black bean burger oppskrift

Hva syntes juryen

Min mann ga dette terningkast 5 på «uten kjøttskalaen». Den smaker jo ikke ekte kjøtt men takket vare gode tilbehør spiller det ikke så stor rolle. Jeg syns den ble kjempegod. Ingen av barna reagerte på at det ikke var kjøtt, de spiste som om det hadde vært helt vanlig hamburgere.