Kardemommeboller med vanilje
Kardemommeboller er kanelbollens søte kusine, minst like god men med litt annen smak. Jeg pleier i tillegg ha litt vanilje i så blir bollene ekstra gode. Jeg bruker grovmalt eller hel kardemomme når jeg lager disse. Hvis man bruker finmalt kardemomme må man nok minske litt på mengden fordi ellers blir det for sterkt.
Oppskrift kardemommeboller med vanilje
Ca 18 stykker – det går fint an å doble mengden
75 g smør
2,5 dl melk
25 g fersk gjær (0,5 pakke)
0,75 dl sukker
0,5 ts salt
Ca 7 dl hvetemel
Kardemomme og-vaniljefyll
100 g romtemperert smør
1 dl sukker
2 ss grovmalt kardemomme
4 ts vaniljesukker
Litt smelt smør og sukker til dekorasjon
Fremgangsmåte kardemommeboller
1. Bland melk, gjær, sukker og salt i en bolle slik at gjæren løser opp seg. Bruk gjerne kald melk hvis du har tid.
2. Ha i melet og elt 5 minutter, gjerne i en kjøkkenmaskin, jeg har denne som jeg elsker. Mot slutten legger du i smøret i biter
3. Hev til dobbel størrelse, det kan ta litt tid hvis du bruker kald melk i deigen men resultatet blir bedre hvis den får heve lenge.
4. Hell deigen på et melet bakebord og del den i to deler. Kjevle ut en rektangulær plate og smør den med smør, sukker, vaniljesukker og kardemomme. Knus kardemommen i en morter, kornene skal fortsatt være litt grove.
5. Brett platen dobbel og skjer striper som er 2-3 cm brede. Snurre disse til snurrer og legg de på bakepapir på et stekebrett. Hev i ca. 1 time og pensle med melk eller egg før steking. Hvis du ønsker at de skal heve enda raskere kan du sette på ovnen på 40 grader og la de stå der inne og heve
6. Stek ca 6-7 minutter på 225 ° C. Avkjøl på rist
7. Smelt litt smør og pensle bullene med og dryss sukker over.
Hva syntes juryen?
Det er vanskelig å ikke like kardemommeboller, Milla (1,5 år) var unntaket som bekreftet reglen. Hun kastet den på gulvet isteden terningkast 0. Men det kan ha sin forklaring i at hun var litt syk. Max (5,5 år) elsket disse og ga de terningkast 6 uten oppfordring.