Blåbær og vaniljesnurrer i form
Disse bollene lagde jeg til 17.mai, og de ble borte på et blunk. Men siden de var så gode, og jeg hadde vaniljekrem til overs så laget jeg de en gang til senere i uken.
Oppskrift blåbær og vaniljesnurrer i form
2,5 dl melk
25 g fersk gjær (0,5 pakke)
0,75 dl sukker
0,5 ts kardemomme
0,5 ts salt
Ca 7 dl hvetemel
75 g smør
Blåbær og vaniljefyll
Ca 75g romtemperert smør
Ca 1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2-3 dl frosne eller friske blåbær
1 ss maizena
250 ml ferdig vaniljekrem, jeg brukte piano vaniljekrem
Egg til pensling og litt perlesukker
Fremgangsmåte blåbær og vaniljesnurrer i form
1. Bland melk, gjær, sukker og salt i en bolle slik at gjæren løser opp seg. Bruk gjerne kald melk hvis du har tid.
2. Ha i melet og elt 5 minutter eller lenger, gjerne i en kjøkkenmaskin. Mot slutten legger du i smøret i biter og elter smøret inn i deigen.
3. Hev til dobbel størrelse. Det kan ta litt tid hvis du bruker kald melk i deigen, men resultatet blir bedre hvis den får hevet lenge.
4. Hell deigen på et melet bakebord. Kjevl den ut til en rektangulær plate og smør den med smør, sukker og vaniljesukker. Hell på blåbær jevnt over deigen og dryss over litt maizena.
5. Rull sammen deigen og den del opp i store biter (ca 9-11 biter) som du legger i en smurt form eller en form dekket med bakepapir. Jeg bruker min fra Staub (annonselinke)
6. La heve 1 til 2 timer. Lag et lite hull i midten av bollen og ha i vaniljekremen. Pensle med litt egg og strø over perlesukker.
7. Stek i 30-35 minutter på 200 ˚ C det er viktig at bollene får steke lenge fordi det er lett hendt at de ikke blir gjennomstekte når man steker i form og man har frosne blåbær i som kjøler ned deigen.
Hva syntes juryen?
Blåbær gir litt frisk smak til gjærbaksten uten at ta over. Barna syntes vaniljekremen var det beste og spiste mest midtpartiet. Det ble mye gjærbakst på oss denne uken, men det gjorde ikke noe. De her var gode også dagen etter.