Dobbel kladdkaka med appelsin
Alle som noen gang har «fikat» hjemme hos en svensk har fått “kladdkaka”. Det er selveste nasjonalkaken i Sverige. Den går så raskt å bake (30 min fra tanke til ferdig kake) og krever ikke noen fancy ingredienser, man pleier å ha alt hjemme i skapet.
Jeg syns denne brownielignende kaken slår alle andre sjokoladekaker, også de mer avanserte med ekte sjokolade. Jeg pleier alltid å lage dobbel sats fordi den er så god. Folk spiser alltid mer enn det man tror. Dessuten blir konsistensen enda bedre hvis den blir litt tykkere. Den blir nesten som en giga - sjokoladefondant.
Denne gangen laget jeg en variant med appelsinsmak. Sjokolade og appelsin er en veldig fin kombinasjon, og tar denne kaken enda et nivå høyere opp.
Oppskrift dobbel “kladdkaka” med appelsin
200 g smeltet smør
6 dl sukker
4 egg
6 ss bakekakao
2 ts vaniljesukker
3 dl hvetemel
1 krm salt
Zest fra 1 appelsin
Fremgangsmåte
1. Smelt smør og sett det til siden.
2. Bland egg og sukker med en gaffel i en bolle, ikke visp.
3. Bland sammen resterende tørre ingredienser og zest fra appelsin. Bland dette inn i egg og - sukkerblandingen.
4. Hell til sist i smøret og rør til en jevn deig.
5. Hell røren i en smurt springform, og stek i ovnen på 200 ° C i ca. 20-25 minutter. Den skal være rennende i midten syns jeg. Hvis man vil ha den litt fastere kan man ha den inne litt lenger, men ikke mye, for da blir det ikke kladdkake, men tørr sjokoladekake. Hvis man kun lager halvparten av oppskriften må tiden kortes ned, ca. 12 minutter er nok da.
6. Dryss litt melis over den ferdige kaken og server med litt lettpisket krem.
Hva syntes juryen?
Vi hadde besøk av mine svenske venninner og deres barn, som alle bor her i Norge, da jeg serverte kaken. Dette var jo ikke noe nytt for dem. Alle var enige om at det passet veldig bra med appelsinsmak på kaken. Barna likte også kaken og ønsket forsyne seg både tre og fire ganger…. men det fikk de ikke lov til. Det ble et samlet terningkast 6