Elte og -hevefritt brød med frukt og nøtter
Dette brød er fullstappet med nøtter, frø og frukt, og, om man vil, smaksatt med klassiske (svenske) brødkrydder. Du kan variere hva slags frukt og nøtter du har i selv. Det inneholder ikke gjær og du trenger derfor ikke heve det eller elte det. Brødet er ganske søtt, nesten som en mellomting mellom brød, og kake derfor passer veldig godt til forskjellige oster. Det holder seg saftig lenge og blir enda bedre hvis du rister det.
Oppskrift Elte og Hevefritt brød - 1 brød
3,5 dl hvetemel
1 dl sammalt rugmel
1 dl havregryn
1 dl nøtter (jeg brukte mandel og pistasj)
1 dl tørket frukt (jeg brukte tranebær og hakket tørket aprikos)
0,5 dl linfrø
0,5 dl solsikkefrø
1 ts salt
1 ts natron
1 ts anis, knust
0,5 ts karve, knust
5 dl skummet kulturmelk
1 dl sirup
50 g smelt smør
Fremgangsmåte
1. Bland sammen alle tørre ingredienser i en bolle.
2. Smelt smør og la det kjøles ned litt
3. Bland smør, sirup og kulturmelk i melblandingen, og rør raskt sammen til en deig. Deigen skal være klissete, mer som en kakedeig, enn brøddeig.
4. Hell deigen i en brødform med bakepapir i bunn.
5. Stek på 175 °C i ca. 45 -50 minutter litt avhengig av hvor dyp formen er.
Hva syntes juryen?
Min mann er ikke enig i at dette er brød. Han syns det er litt for søtt. Men han er jo heller ikke fra Sverige. Vi svensker er jo vant ved litt søtere brød. Uansett sett syntes han brød(kaken) er god. Barna syns det er passe godt, litt for mye krydder og nøtter🤪