Fiskesuppe med kokosmelk og reker toppet med lime og koriander aioli
Jeg lagde fiskesuppe med kokosmelk herom dagen. I den kombinerte jeg klassiske norske råvarer som torskrygg og ishavsreker med asiatiske ingredienser som kaffir limeblad og kokosmelk. Resultatet ble en skikkelig asian fusion rett. Jeg gjorde den veldig mild på smak helt bevisst slik at barna ikke skulle protestere. For å veie litt opp for det hadde jeg en lime og koriander aioli som var en riktig smakeksplosjon. Det syrlige fra lime balanserte den litt søtsalte kokosmelkbasen veldig fint
Oppskrift Fiskesuppe med kokosmelk og reker
4 porsjoner
500 g reker med skall
500 ml kokosmelk (bruk gjerne en bra variant i eske fremfor boks, f.eks min favoritt fra Aroy -D)
5 dl vann
Ca. 5-7 tørkede Kaffir lime blad
Frisk ingefær (ca. 50 gram) kuttet i store skiver
1 gul løk
1 fedd hvitløk
1 ss fiskesaus
2 pakker sukkererter
Evt salt
500 g torskrygg
Salt og sukker
Smør til steking
Oppskrift lime og koriander aioli
Ca 2 dl
1 eggeplomme
1 ts honey dijon sennep
1 lime, saft og zest
1,5 dl neutral olje
1 krukke frisk koriander
Salt etter smak
Fremgangsmåte fiskesuppe med kokosmelk og reker
1. Pill rekene, ta vare på skallet.
2. Kok rekeskall sammen med vann, biter av ingefær, kaffir lime blad i ca. 10 minutter.
3. Sil av rekeskallene og krydderne. Ta vare på kraften.
4. Stek finkuttet løk og hvitløk i litt smør slik at det blir mykt og får litt farge. Hell på kraften fra rekene, kokosmelk og fiskesaus. Kok opp og smak evt. Til med litt salt.
5. Kjør suppen glatt med en stavmikser, når du gjør dette vil det også bildes ett skum (som ser fancy ut).
6. Stek porsjonsbiter av torskerygg i litt smør. Ha litt salt og sukker på slik at torsken blir litt karamellisert i stekepannen.
6. Hell opp suppen i boller og legg i torsk, reker og sukkererter kuttet i strimler. Topp med lime og koriander aiolien.
Fremgangsmåte lime og koriander aioli
1. Ha eggeplomme, honey dijon sennep, lime saft og zest i en bolle. Bland dette sammen med en mikser eller i en kjøkkenmaskin.
2. Hell på en tyn stråle olje samtidig som du pisker aiolien på maks effekt. Oljen og eggeplommen skal emulgere.
3. Ta av bladene fra en potte frisk koriander og enten finkutt disse eller kjør aiolien med stavmikser etter du hatt i bladene. Smak til med litt salt.
Hva syntes juryen?
Både Max og Milla likte rekene best og ville gjerne spise opp alle sammen, også våre. Men selve suppen gikk også ned utenom problemer, det var nok fordi den var så mild i smaken. Dette var ikke min man så glad i, han syntes det kunne vært chili i, og jeg er litt enig at den kunne vært mer spicy om det kun var oss som skulle spise den. Samtidig kan jo chili ta død på andre mildere smaker, disse milde fine smaker kom helt til sin rett i denne suppen. Terningkast 5 fra familien.