Hjemmelaget varmrøkt laks

Hjemmelaget varmrøkt laks

Det er faktisk ikke særlig vanskelig å lage varmrøkt laks hjemme selv på grillen. Jeg syns ofte varmrøkt laks man kjøper i butikk er altfor hardt røkt og egentlig bare smaker av røk, og ikke så mye laks. Når man røker laks selv blir den mye mildere og konsistensen på fisken blir også mye mykere, og ikke ihjelstekt. Jeg pleier å røyke en hel laksside, fordi det er enklest å håndtere på grillen. Resultatet blir veldig saftig.

 

Hjemmelaget varmrøkt laks på grillen røkt med kirsebærtre

Oppskrift varmrøkt laks på grillen

1 hel side laks ca 1. kg

2 ts salt (litt avhengig av hvor stor laksen du har, men det skal være ganske mye salt)

Biter av kirsebærtre eller epletre- legg i bløt minimum en time før røyking

 

Fremgangsmåte varmrøkt laks på grill

1. Strø saltet over fisken og la det gjerne ligge å trekke inn noen timer hvis du har mulighet.

2. Tenn opp grillen, men plasser kullet kun på sidene i grillen. Når gløden er perfekt for grilling, legg på bitene av tre rett på gløden.

3. Legg laksen med skinnsiden ned på en grillrist, plasser risten slik at laksen ikke er rett ovenfor gløden. Legg på lokk på grillen, men ha luftehullene på lokket åpne. Det skal komme tilstrekkelig  mengde luft slik at gløden ikke slukner, men ikke for mye slik at trebitene tar fyr.

4. Etter 15-20 minutter er fisken ferdig, litt avhengig av tykkelse.

5. Server med nykokt potet og en kald urtesaus.

 

Hjemmelaget varmrøkt laks med kall urtesaus

Hva syntes juryen?

Dette erdet lett å spise mye av. Laksen er så god! Det syntes også mine barn. De spiste godt av både laks, potet og deler av salaten. Max (5år) konstaterte at lasken smakte litt rart, men det var bare en refleksjon og ikke noe som var dårlig tror jeg. Terningkast 5