Janssons fristelse

Eller Janssons frestelse som det egentlig heter på svensk, spiser man fremfor alt til jul men også til påske siden svensk julmat og svensk påskemat i grunnen er ganske likt. Litt mer fokus på egg i påsken. Mange nordmenn og noen svensker syns det er litt rart å ha biter av fisk i fløtegratinerte poteter og det kan man jo synes, men det er ekstremt gott. Jeg syntes også det var rart de første 27 åren av mitt liv. Men nå syns jeg det er den beste maten på både jul og påskebord.


Det er også godt å servere en Janssons fristelse sent på kvelden sammen med en liten nubbe (det må alltid være snaps til) som nattmat, før gjestene går hjem. En veldig hyggelig tradisjon som gjør at gjestene sover godt.


Eneste grunnen til at man ikke serverer Janssons fristelse også på midsommer, hvilket hadde vært logisk, er fordi man må ha vinterpotet. Det fungerer ikke så bra med nypoteter. Aller helst skal det være en melete variant, men jeg lagde min på en fast potetsort men kompenserte gjennom å ha Janssonen inne i ovnen litt lenger slik at poteten blir helt myk.

Janssons fristelse


Oppskrift Janssons fristelse

4 porsjoner

650 g potet (ca 7-8 poteter)

1 boks ansjosfileter, 55 g, jeg brukte Abba makalös, som jeg fant på Rema 1000

2 dl kremfløte

1 dl melk

1 gul løk + lit smør og salt til steking

25 g smør

2-3 ss strøbrød

Disse er ansjosene jeg brukte til min Jansson

Disse er ansjosene jeg brukte til min Jansson

Fremgangsmåte Janssons fristelse

1. Stek hakket løk i litt smør slik at den blir myk, salt løken litt.

2. Skrell potet og kutt den i fine strimler, jeg brukte en mandolin (annonselinke), men man også kutte strimler med kniv. Det tar litt lenger tid. Strimlene skal være maks to millimeter tykke.

3. Legg ett lag med potet i en ildfast form. Legg på løk og noen ansjosfileter. Ha på et til lag med strimlet potet og resten av ansjosen og løken. Legg på potetstrimlene som er kvar.

4. Bland sammen spadet fra ansjosen med fløte og melk. Det er viktig at man har i spadet fra ansjosen fordi det er masse salt og smak i som man ikke vil gå miste om. Hell fløteblandingen over poteten og putt inn i ovnen. Stek på 200 °C, jeg brukte ikke varmluft, men vanlig ovnsvarme.

5. Efter 30 minutter tar du ut formen og har på strøbrød, og 25 gram smør høvlet med ostehøvel i tynne skiver på toppen av strøbrødet.

6. Forsett steke Janssonen i 30-45 minutter til, litt avhengig av hvor dyp formen er og hvilken type potet. Jeg hadde en dyp form og fast potet, derfor stekte jeg min i 1 time og 15 minutter. Hvis toppen begynner å bli brent legg over litt folie.

7. Server med valgfri påske eller julmat og nubbe, som f.eks OP. Anderson aquavit.

Potetstrimlene skal legges lagvis med løk og ansjos

Potetstrimlene skal legges lagvis med løk og ansjos

Janssons fristelse oppskrift

Hva syntes juryen?

Barna hadde allerede lagt seg så de fikk ikke smake. Men jeg og min mann spiste dette i et jafs. Oppskriften er egentlig beregnet til 4 porsjoner men vi fikk i oss nesten alt, men så hadde vi bare noen egg til da. Min mann har efter 10 år sammen også begynt å sette pris på dette. Jeg lager en ganske mild variant, det finnes mange oppskrifter som inneholder mye mer ansjos. Den her Janssonen smaker ikke fisk i det hele tatt, bitene blir helt oppløste og syns nesten ikke en gang, men de gir masse umamismak, så det finnes ikke noen grunn til å ikke våge prøve denne svenske klassiker.

Server med f.eks deviled eggs og nubbe

Server med f.eks deviled eggs og nubbe