Kaldhevede rundstykker
Kaldhevede rundstykker
På fredagskvelden pleier jeg å lage en deig på kvelden, for å så steke rundstykker til lørdagsfrokosten. Det blir så godt! Og det tar faktisk veldig lite tid i forhold til luksusfølelsen man får når man spiser nybakte rundstykker, med sprø skorpe og smør som smelter.
Oppskrift kaldhevede rundstykker 15 stykker
¼ pakke fersk gjær (ca 12,5 g)
5 dl kaldt vann
1,5 ts salt
1 ss olje
2 ss sirup
2 dl sammalt rugmel
6 dl hvetemel + mel til utbaking, gjerne en variant med høyere gluteninnhold som f.eks. tipo-0
Fremgangsmåte
1. Løs opp gjæren i det kalde vannet
2. Bland i salt, olje, sirup og til sist melet.
3. Denne deigen trenger du egentlig ikke å elte, men siden jeg er veldig glad i min Kitchen aid, så eltet jeg deigen i noen minutter allikevel.
4. Deigen skal være veldig klissete. Det skal ikke være mulig å rulle noen rundstykker med hendene, for å si det sånn…
5. Dekk over og la stå i kjøleskapet øver natten ca. 12 timer.
6. På morgenen tar du ut den ferdighevde deigen, og heller den forsiktig på et bakebord med mye mel. Jeg anbefaler å bruke en bakeduk (annonselinke) , for å unngå masse kliss på benken. Ha litt mel på deigen også. Bearbeide deigen så lite som mulig slik at luftboblene som bildes blir i deigen. Skjær passelige store biter av den fortsatt klissete deigen, og vik in kantene slik at de blir litt runde i formen. Legg på et stekebrett med stekepapir.
7. Sett på ovnen på 250 grader, og sett inn en ovnsform med vann i bunnen av ovnen. Tanken er at vannet skal dampe og lage sprø skorpe på rundstykkene. La rundstykkende etterheve mens du venter på at ovnen skal bli varm.
8. Stek rundstykkene i 10 minutter, og la svalne litt på en rist.
Hva syntes juryen?
Jeg har alltid pleid å ha i frø og nøtter i alle brød og rundstykker jeg har bakt, men denne gang prøvde jeg uten. Resultatet ble at barna spiste mye mer. Begge barna trykte i seg nesten like mye som oss voksne. Terningkast 6 fra hele familien.