Kaldhevede rundstykker

Kaldhevede rundstykker

Kaldhevede rundstykker

På fredagskvelden pleier jeg å lage en deig på kvelden, for å så steke rundstykker til lørdagsfrokosten. Det blir så godt! Og det tar faktisk veldig lite tid i forhold til luksusfølelsen man får når man spiser nybakte rundstykker, med sprø skorpe og smør som smelter.

 

Oppskrift kaldhevede rundstykker 15 stykker

¼ pakke fersk gjær (ca 12,5 g)

5 dl kaldt vann

1,5 ts salt

1 ss olje

2 ss sirup

2 dl sammalt rugmel

6 dl hvetemel + mel til utbaking, gjerne en variant med høyere gluteninnhold som f.eks. tipo-0

Kaldhevede frokost rundstykker.jpg

 

Fremgangsmåte

1. Løs opp gjæren i det kalde vannet

2. Bland i salt, olje, sirup og til sist melet.

3. Denne deigen trenger du egentlig ikke å elte, men siden jeg er veldig glad i min Kitchen aid, så eltet jeg deigen i noen minutter allikevel.

4. Deigen skal være veldig klissete. Det skal ikke være mulig å rulle noen rundstykker med hendene, for å si det sånn…

5. Dekk over og la stå i kjøleskapet øver natten ca. 12 timer.

6. På morgenen tar du ut den ferdighevde deigen, og heller den forsiktig på et bakebord med mye mel. Ha litt mel oppå deigen også.  Bearbeide deigen så lite som mulig slik at luftboblene som bildes blir i deigen. Skjær passelige store biter av den fortsatt klissete deigen, og vik in kantene slik at de blir litt runde i formen. Legg på et stekebrett med stekepapir.

7. Sett på ovnen på 250 grader, og sett inn en ovnsform med vann i bunnen av ovnen. Tanken er at vannet skal dampe og lage sprø skorpe på rundstykkene. La rundstykkende etterheve mens du venter på at ovnen skal bli varm.

8. Stek rundstykkene i 10 minutter, og la svalne litt på en rist.

Hva syntes juryen?

Jeg har alltid pleid å ha i frø og nøtter i alle brød og rundstykker jeg har bakt, men denne gang prøvde jeg uten. Resultatet ble at barna spiste mye mer. Begge barna trykte i seg nesten like mye som oss voksne. Terningkast 6 fra hele familien.

Kaldhevede rundstykker til frokost.jpg