Kardemommekake
Kardemommekake er noe jeg husker fra min barndom. Det var noe mamma pleide å bake når vi skulle få besøk i «sommarstugan» . Etter hvert som jeg ble litt eldre så var det ofte jeg som bakte denne kaken når vi skulle ha besø., Den er veldig enkel å bake. En perfekt nybegynnerkake rett og slett.
Kardemommen gir kaken en varm og krydrete smak. Det skal være grovmalt kardemomme. Aller helst hel kardemomme som man maler selv i morter. Det kan være litt vanskelig å få tak i det i Norge, men det finnes i spesialforretninger. Det er egentlig litt rart, fordi nordmenn er jo veldig glade i kardemomme, og smakene kommer mye bedre frem hvis man maler den selv.
Oppskrift kardemommekake
100 g smør, romtemperert
3 dl sukker
1 ss grovmalt kardemomme (hvis du bruker finmalt holder det med en halv ss)
2 egg
1,5 dl melk
2 ts bakepulver
5 dl mel
1 ts vaniljesukker
3 ss perlesukker
Evt melis
Fremgangsmåte kardemommekake
1. Pisk smør og sukker til en krem. Bland i eggene og melken.
2. Bland sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kardemomme, ha det opp i røren. Bland godt.
3. Hell røren i en smurt form, den jeg brukte var 24 cm i diameter. Strø over perlesukker. Stek i 35-40 minutter på 175°C
4. Hvis du vil kan du pynte med litt melis på toppen av kaken når den er ferdigstekt.
Hva syntes juryen?
Egentlig skulle det vært svensk perlsukker på, sånt som er hvitt og litt større en det norske, men siden jeg ikke hadde det brukte jeg den norske varianten. Det gikk helt fint det også.. Det smelte litt og gjorde at kaken ble litt sprø på toppen. Jeg inviterte mine svenske venninner på litt «fika» og alle var enige om att dette var noe de også husket fra deres barndom. Så enkelt, men samtidig så god