Kylling i kremet gyllne sitronsaus
Kylling i kremet gyllne sitronsaus
Nå er det sesong for sitroner og man kan kjøpe aromatiske amalfisitroner i utvalgte butikker. Jeg har sitron i det meste uansett fordi jeg elsker smaken. I den her retten deler jeg en hel kylling i biter og steker den i ovn, i en gyllne og kremet sitronsaus, perfekt til en søndagsmiddag.
Man kan også bruke kyllingfilet, men jeg syns oftest kyllingen blir saftigere om man bruker hel kylling. Den gyllne fargen kommer ikke fra sitron, men fra gurkemeie. Gurkemeie er jo veldig sunt og til og med antiinflammatorisk, men har egentlig ikke så mye smak, derimot gir den masse farge.
Oppskrift sitronkylling 4 porsjoner
1 hel kylling, jeg brukte en Stangekylling på 2 kilo – men da kokte jeg kraft på skroget og lagde kyllingsuppe dagen der på.
Salt
Pepper
Gurkemeie
Smør til steking
Oppskrift sitronsaus
1 gul løk
Smør til steking
2 hvitløksfedd
1 ss mel
1 dl vann
1 dl kremfløte
2 dl melk
1 terning hønsebuljong
Zest fra 1 hel sitron
Saft fra en halv sitron
Gurkemeie
Salt og pepper
Frisk persille til servering
Fremgangsmåte
Kylling
1. Del kyllingen i fire biter, to lår og to fileter.
2. Krydd kjøttet med salt, pepper og litt gurkemeie.
3. Stek i smør så at kjøttet får fin stekyte. Kjøttet skal ikke gjennomstekes.
4. Legg kyllingbitene i en ildfast form. Hell sausen (oppskrift nedenfor) i formen.
5. Stek i ovnen på 175°C i til kyllingen er gjennomstekt. Det tar ca. 30-35 minutter, avhengig hvor store kyllingbiter du har.
6. Dryss over frisk persille og dekorer med noen skiver sitron.
Sitronsaus
1. Finhakk løk og hvitløk og stek sammen med litt smør i stekepannen du stekte kyllingen i. Løken skal få litt farge.
2. Dryss en spiseskje mel over løken og rør omkring. Hell på vann, melk og fløte og la koke opp.
3. Smuldre ned en hønsebuljongterning og bland ned sitronzest og sitronsaft.
4. Smak til med salt og pepper og litt mer gurkemeie til du får en fin gyllne farge.
Hva syntes juryen?
Vi spiste matvete istedenfor ris og jeg kokte ikke så mye fordi jeg trodde ikke barna ville like det. Der tok jeg feil. Max (5 år) sa «disse smulene er så innmari gode, jeg vil ha mer» (vet ikke hvorfor han snakker som en pensjonist). Vi hadde dessverre spist opp alle, så han ble litt skuffet. Kyllingen likte han også, men ikke sausen, fordi han liker ikke noen saus (som ikke er ketchup). Terningkast 5, poengavdrag grunnet saus.
Milla (1 år) gapte som en liten fugleunge, hun elsket også matvete. Jeg har ikke sett det i Norge dessverre, det er noe jeg kjøpt i Sverige. Sausen og kyllingen gikk ned på høykant. Det får bli terningkast 6 fra henne