Laab moo - asiatisk salat med spicy kjøttdeig

Laab moo - asiatisk salat med spicy kjøttdeig

Naboen min er superflink på Thai-mat, og hjemme hos henne har jeg fått smakt på Laab Moo. Det er en slags krydret salat med svinekjøttdeig. Den er så frisk og god, med alle friske krydder og sprø salat. Jeg og pappa laget retten sammen, etter kunstens alle regler sist jeg var på besøk hos mine foreldre.

I en ekte Laab moo skal det være ristet knust ris, dette gir smak og litt «crunch» til kjøttet. Vi lagde også en sterk saus med chili og fisksaus som tilbehør for enda mer smak.

Laab moo - asiatisk salat med spicy kjøttdeig

Oppskrift Laab Moo

2-3 porsjoner

400 g kjøttdeig av svin

Olje til steking

1 tørket chili

Saft og skall av en lime

1 ss fiskesaus

2 sjalottløker

2 ss knust, ristet ris

1 ts sukker

Frisk koriander

Frisk mynte

Hakkede peanøtter

Vårløk

Salatblad, f.eks. romansalat

 

Oppskrift asiatisk chilisaus

1 lime, saft og zest

2 ss fiskesaus

1 hel rød chili, finkuttet

1 fedd hvitløk

1 ss sukker

Laab moo - asiatisk salat med spicy kjøttdeig

 

Fremgangsmåte Laab Moo

1. Start med å riste risen. Når man knuser risen blir det mer kompakt, så rist mer enn to spiseskjeer. Risen skal ristes i en stekepanne på middels temperatur i ca. 10 minutter. Rør om slik at risken ikke brenner. Ha så risen i en morter og knus det til et fint pulver.

2. Stek svinekjøttdeigen i litt olje.

3. Når kjøttet er stekt ferdig, hell på saft av lime, fiskesaus, knust ris, tørket chili og sjalottløk i tynne skiver. Varm opp raskt.

4. Fordel kjøttet i salatblad, og topp med hakkede peanøtter, vårløk og friske urter. Server med kokt ris og den asiatiske chilisausen

 

Fremgangsmåte asiatisk chilisaus

1. Ha presset limesaft, limezest og fiskesaus i en liten bolle. Hell i sukker og rør om til sukkeret løses opp.

2. Fin-kutt hvitløk og chili, og ha i sausen.

 

Hva syntes juryen?

Max (5 år) syntes at kjøttet smakte, og jeg siterer ordrett; tåfis(!) Fiskesaus har jo en litt spesiell lukt, det er jeg faktisk delvis enig med han i at det lukter litt, vel, litt spesielt… Dessuten var det alt for sterkt for hans smak. Terningkast 1. Heldigvis for Milla (1 år) sov hun midt i spisetiden så hun slapp smake.

Da vi knuste det ristede riset i morteln, knuste vi nok det litt for lite fordi det var en del biter av ris som var veeeldig krispige. Så krispige at de over 60 (mine foreldre) syntes at det kunne være farlig for tennene. Min mann skjønte heller ikke hva risen tilførte retten. Derfor gav det Laab moo terningkast 5, men det skulle blitt et terningkast 6, var det ikke for de harde risbitene. Jeg likte at kjøttdeigen fikk litt crunch og har dessuten ikke så følsomme tenner, så jeg syns ikke man skal hoppe over det ristede riset. Men der var vi jo uenige.

Laab moo - asiatisk salat med spicy kjøttdeig