Langos med ørretrogn og creme fraiche

Langos med ørretrogn og creme fraiche

Langos med ørretrogn og creme fraiche

Tidig på 2000-tallet var Langos den store festivalmaten i Sverige, og karbohydrater var ikke noe man tenkte over. Jeg vet ikke hvordan det var i Norge siden jeg ikke bodde her da. Mulig det ikke er like kjent. Godt er det vært fall. Langos er et slags fritert brød fra Ungarn, som blitt forsvensket med rogn, rødløk og creme fraiche som tilbehør. Eller syltetøy, om man var som jeg på 00 tallet; redd for rå løk. Jeg lagde mini varianter av Langos. Originalen er nemlig ganske store.

 

Oppskrift Langos ca. 15 stk

0,5 pakke fersk gjær

3 dl fingervarmt vann

1,5 ts salt

100 g kokt kald potet

7 dl hvetemel

Tilbehør

Creme fraiche

Finhakket rødløk

Ørretrogn (eller annen rogn)

Langos med ørretrogn.jpg

 

Fremgangsmåte

1. Ha gjær og vann i en bolle og rør om slik at gjæren løses opp

2. Riv potet fint.

3. Bland revet potet, mel og salt i bollen og elt deigen noen minutter. Den skal være litt klissete.

4.  La deigen heve i 40-60 minutter.

5. Ha deigen på et bakebord med mye mel. Lag små platter ut av deigen, disse skal være ca. 10 cm store og så tynne som bare mulig. Det beste er å ikke bruke en kjevle, men å dra ut de med hendene.

6. Ha litt olje i en kasserolle, du trenger kun noen cm. Varm opp til ca. 180°C og friter langosen på begge sider. Det tar kun noen minutt totalt. Jeg valgte å lage en av gangen, men har man en større kjele går det sikkert å lage flere på samme gang.

7. Server men en generøs mengde creme fraiche, ørretrogn, finhakket rødløk og litt havsalt

Hva syntes juryen?

Max (5 år) var svært interessert i ørretrognen. Det var tusen spørsmål om hvorfor spiser vi dem? Er de levende? Hvorfor er de så klissete? Han ville hest ha gulost på Langosen. Vet ikke hvor bra det passer med rogn, men han klagde hvert fall ikke. Han fikk en langos med Nutella til dessert, og det likte han svært godt. Helt oppfordret, men ikke særlig forbausende ga han den terningkast 6. Milla (1 år) hadde sovetid midt i langos-spisingen, men da hun våknet spiste hun nesten 2 stykker med smør, som er hennes favorittpålegg Terningkast 4.

langos med ørretrogn og creme fraiche.jpg