BakingCarolina WidellJul

Lusseboller med vaniljekrem

BakingCarolina WidellJul
Lusseboller med vaniljekrem

Årets variant av lussekatter fylte jeg med vaniljekrem. Som vanlig har jeg også Kesam i selve bolledeigen, det er noe som er vanlig i svenske lussekatter. Da blir de saftige og får den rette konsistensen. Jeg brukte ferdig vaniljekrem, men man kan selvfølgelig lage selv hvis man vil.

Oppskrift

ca.18 stk store lusseboller

0,5 pakke fersk gjær for søte deiger (25 g)

50 g smør, romtemperert

2,5 dl melk

1,5 dl Kesam original- (kvarg med 7 % fett)

1 pose safran 0,5 g

1 dl sukker

0,5 ts salt

ca. 8-9 dl hvetemel + litt til utbaking

1 pakke Piano ferdig vaniljekrem

1 egg til pensling

litt smeltet smør og sukker

Fremgangsmåte

1. Smuldre gjær i en bolle.

2. Varm opp melk til slik at den blir fingervarm, og hell den over gjæren og bland til at den løses opp.

3. Bland ned Kesam sukker, salt og safran.

4. Ha i merparten av melet og elt deigen. Helst med en kjøkkenmaskin.

5. Tilsett smør i biter og elt deigen i minst 10 minutter til.

6. Hev deigen minst en time.

7. Ha deigen på et bakebord og del den opp i mindre boller, trykk ut bollene til runde plater som er ca. 10-12 cm i diameter. Leg en stor klatt vaniljekrem på midten og trykk sammen deigen rundt vaniljekremen. Legg så bollen med skjøten ned. Hev ca en time til.

8. Pensle med egg og stek ca. 10 minutter i ovn på 225 °C.

9. Pensle de ferdigstekte bollene med litt smeltet smør og dryss over sukker