Mini smørgåstårta

Mini smørgåstårta

På min bursdag for noen dager siden spiste jeg smørgåstårta. Det gjør jeg hver bursdag fordi det er min absolutte yndlingsrett. Det er en veldig svensk rett og jeg vet at mange nordmenn syns det er litt rart, inkludert min mann. Han skjønner ikke konseptet og syns det er sånn passe godt, derfor fikk han ikke smake noe i år. Jeg inviterte heller min svenske venninne som er like glad i det som meg, så delte vi på denne minivarianten av smørgåstårta.

Svensk smørgåstårta

 

Oppskrift smørgåstårta

2 porsjoner – det er bare å doble eller triple oppskriften hvis man ønsker en større smørgåstårta. Aller best smaker smørgåstårta hvis man lager den en fag i forvei.

Fyll 1

50 g leverpostei- aller helst svensk leverpostei fordi den syns jeg er mye bedre enn den norske (som smaker litt våt hund)

0,5 dl hakket sylteagurk

 

Fyll 2

50 røkt kalkunskinke eller annen røkt skinke

75 g kremost (noen spiseskjeer)

2 cm pepperrot på tube

Litt frisk gressløk eller frisk persille

Fyll til smørgåstårta

Fyll 3

2 kokte egg

50 g majones (noen spiseskjeer)

Litt frisk gressløk eller persille

 

Øvrige ingredienser

8 skiver firkantet lyst brød

2 kokte egg

1 dl kremfløte

50 g majones (noen spiseskjeer)

Litt grønt, f.eks ertespirer eller ruccolasalat

Noen reddiker

Svensk smørgåstårta

 

Fremgangsmåte smørgåstårta

1. Kutt vekk alle kanter på brødskivene

2. Bred et lager med leverpostei over 2 brødskiver, legg litt hakket sylteagurk på. Legg på neste lager med brødskiver.

3. Finhakk kalkunskinke og blande den med kremost og litt pepperrot. Smør blandingen på brødskivene og dryss over litt hakkede urter. Legg på neste lager med brødskiver.

4. Mos kokt egg med en gaffel og bland den med majones, smak til med litt salt. Smør det ut over brødskivene. Legg på siste lageret med brødskiver.

5. Pisk kremfløte stiv og bland det med majones. Dekk smørgåstårten med blandingen og trykk fast litt grønnt på kantene. Kutt reddiker i tynne skiver og legg på toppen. Legg på noen biter meg egg og pynt med litt friske urter.

 

Liten smørgåstårta

Hva syntes juryen?

Juryen som var meg og min venninne syntes dette var nydelig, høyeste karakter man kan få i bloggen – som er terningkast 7. Dette var en variant med bare kjøttpålegg, men vi svensker kan også være så gærne at vi blander sjømat og kjøtt. Det hadde gjort seg fint med noen reker på toppen også, men det glemte jeg å kjøpe.

Oppskrift smørgåstårta