Minisemlor
I Sverige starter semmelsesongen for fullt i februar, noen starter tidligere enn så også. Der er det ikke som i Norge at man kun spiser fastelavnsboller, som jo er den norske motsvarigheten, en gang om året. Heldigvis, fordi jeg elsker semlor. Men for å kunne spise en semla om dagen, med god samvittighet lagde jeg minivarianter i år. De ble så søte og størrelsen ble perfekt. Jeg lagde også om noen av disse til mini-fastelavnsboller ved å ha i syltetøy, det gikk aldeles utmerket.
Oppskrift minisemlor (eller minifastlavnsboller)
22 stykker
250 ml melk
½ pakke fersk gjær (25 g)
75 g smør
0,75 dl sukker
0,5 ts salt
1 ts kardemomme, jeg bruker grovmalt kardemomme
ca. 6 dl mel
Egg til pensling av bollene
Oppskrift mandelfyll
150 g mandel
1,5 dl melis
0,5 dl melk
Evt noen dråper mandel-essens
Til servering
Pisket krem med litt sukker og vaniljesukker i
Melis til dekorasjon
Fremgangsmåte minisemlor
1. Løs opp gjær i den kalde melken og bland ned alle tørre ingredienser.
2. Elt deigen, aller helst i en kjøkkenmaskin. Tilsett kaldt smør i biter og elt deigen noen minutter, til at smøret er løst opp.
3. La deigen heve på kjøkkenbenken i ca. 2 timer, hvis du bruker fingervarm melk holder det med 1 time.
4. Form små boller av deigen, jeg veide faktisk mine slik at de skulle bli like store. De veide 30 gram stykk. La bollene heve under et håndkle i ca. 2 timer, eller 30 minutter hvis melken var varm.
5. Pensle bollene med egg og stek i ovnen ca. 7 minutter på 225 °
6. Kutt toppen av semmelbollen og lag et hull som du fyller med mandelfyll (fremgangsmåte nedenfor). Pisk krem og legg den på mandelfyllet, legg så på toppen igjen og dryss over med melis. Man kan bytte ut mandelfyllet mot syltetøy så har du mini-fastelavnsboller.
Fremgangsmåte mandelfyll
2. Kvern mandelen i en mandelkvern, eller kjør de i en kraftig blender og bland den med melis og litt melk.
3. Smak evt til med noen dråper mandel-essens hvis du ønsker ekstra mandelsmak.
Hva syntes juryen?
Begge barna var med å hjelpe til å bake bollene, og de synte deigen var veldig god. De ferdige bollene var også veldig populære, og perfekt barnestørrelse. Jeg må dog innrømme at jeg var nødt til å spise to stykker for å virkelig stille mitt semmelsug.