Rundstykker med valnøtter og honning
Disse rundstykkene er veldig enkle å bake, og har masse god smak av valnøtter og honning. Det er litt rugmel i brødet, og jeg syns at rugsmaken blir ekstra god hvis man har noe søtt i brødet. Derfor hadde jeg i honning denne gang. I tillegg dyppet jeg brødet i honning da jeg spiste det. Det gjorde jeg ofte som barn, hjemme hos min mormor og morfar, siden de hadde bikuber i hagen.
Oppskrift rundstykker med valnøtter og honning
Ca. 12 stykker
4 dl vann, jeg bruker kaldt vann
En halv pakke fersk gjær (25 g)
0,3 dl honning
1 ts salt
2 dl sammalt rugmel
6 dl hvetemel
1 dl valnøtter
Fremgangsmåte rundstykker med valnøtter og honning
1. Bland sammen gjær, vann, honning og salt i en bolle
2. Bland i melet, og elt, gjerne i en kjøkkenmaskin. Jeg eltet min deig litt over 5 minutter.
3. Ha i valnøttene og bland om. Deigen skal være ganske klissete. Strø over litt mel og legg over et kjøkkenhåndkle, la heve ca. 1,5-2 timer, eller til at deigen har blitt dobbelt så stor.
4. Tipp ut deigen på et melet bakebord, ha litt mel på overflaten og kutt deigen i 12 biter. La heve ca. 30 minutter. Sett på ovnen på 250 °C imens rundstykkene hever. Sett gjerne en ildfast form med vann i bunn av ovnen. Da blir overflaten litt sprø av dampen.
5. Stek rundstykkene i 10 minutter.
Hva syntes juryen?
Barna pleier å være ganske følsomme mot biter i brød, men de var nok så sultne at de ikke helt registrerte nøttene. Min mann oppdaget nøttene, og han syntes det hadde vært bedre uten, fordi han liker ikke nøtter i brød. Jeg syntes det var på tide å lære seg å like det når man er 36 år gammel, Barna fikk også prøve å dyppe i honning, og det var populært. Brødet er i utgangspunkt litt søtere en vanlig norske rundstykker, men helt passe søtt, hvis man sammenligner med svenske brødtyper.