Myntemarinerte lammespyd med tzatziki
Nå er det ferskt lam i butikken igjen, og jeg passet på å kjøpe med meg litt flatbiff sist jeg handlet. Flatbiff smaker egentlig ikke så mye lam syns jeg, og det er ment på en positiv måte. Har enda ikke vennet meg til sausmaken på f.eks. pinnekjøtt etter 10 år i Norge.
Lam og mynte passer bra sammen, noe som er flaks, fordi mynten i hagen er en riktig villbasse og prøver å ta over hele bedet akkurat nå.
Jeg marinerte lammet med mynte, hvitløk og litt honning, og i tillegg gjorde jeg en tzatziki som også innholt mynte som tilbehør.
Oppskrift myntemarinerte lammespyd
Ca. 2 porsjoner + noen småspiste barn
1 flatbiff av lamm, veier ca. 350 g
1 hvitløksfedd
2 ss hakket frisk persille
1 ss hakket frisk mynte
2 ss olivenolje
Zest og saft fra en halv sitron
Salt og svartpepper
Oppskrift tzatsiki
0,5 agurk
1,5 dl rømme
1 ss hakket frisk persille
1 ss hakket frisk mynte
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Fremgangsmåte myntemarinerte lammespyd
1. Kutt flatbiffen i biter. Bland sammen olivenolje og honning med hakket hvitløk og urtene, litt sitron saft og zest. Legg kjøttet i marinaden. Salt og pepper etter smak.
2. la kjøttet marinere litt, gjerne 30 minutter. Tre det opp på grillspyd.
3. Grill kjøttet på høy varme. Kjøttet skal være litt rosa i midten.
4. Server i grillet pitabrød med tzatsiki og grønnsaker.
Fremgangsmåte tzatsiki
1. Riv agurken og legg den i en sil. Strø over salt og la stå litt.
2. Press saften ut av agurken og legg den i en bolle.
3. Bland sammen urter, hvitløk, rømme og agurk, smak til med mer salt og litt svartpepper.
Hva syntes juryen?
Max (5,5 år) spiste bare pitabrød med grønnsaker, som han alltid gjør når det vi har noe lignede. Kjøttet var ikke godt tydeligvis. Milla (1,5 år) spiste bare kjøtt eller “sjøtt” som hun sier. Så tilsammen fikk de i seg en hel porsjon. Jeg hadde faktisk trodd at lammet og tzatsikin ville smakt mer mynte, siden jeg hadde ganske mye i. Men det var en veldig fin balanse hvor alle smaker kom frem. Terningkast 5 fra familien samlet.