Sjokoladeballer

Sjokoladeballer er perfekt å bake sammen med barn. Det krever ikke noen ovn, har få ingredienser, og barn elsker jo å klisse med deig, det får de virkelig gjort her.

Min fem-og-et-halvt-åring brente alle sine penger tidligere i år på Legoland, og vi prøver å lære han verdien av penger, og at han må jobbe litt for pengene. I fjor hadde vi «loppemarked» i nabolaget hvor vi solgte saft og kaker (ikke lopper som man kunne trodd). Det var stor suksess, og Max har lenge mast om at han vil ha det på nytt igjen. Til tross at YR varslet regn satte vi opp butikk-stand i lekehuset i hagen og inviterte naboer og barnhagekompiser. På morgenen bakte han, med litt smakhjelp fra lillesøster, disse sjokoladeballer nesten helt selv. Disse var veldig populære, og de tok slutt veldig raskt. Så raskt at Max konstaterte at han ikke fikk smake noen selv. Han hadde smakt ganske mye deig da vi bakte de, så det gjorde ikke så mye konstaterte han.

Oppskriften kommer fra boken «7 sortes kakor» (1994), og dette er en klassisk svensk oppskrift på lik linje med kladdkaka og kanelbullar. I alle barnhager i Sverige ble disse bakt på 90-tallet og jeg husker enda følelsen av å få en stor klump med margarin (som man brukte på den tiden) i sjokoladebollen. Det er derfor jeg bruker en kjøkkenmaskin når jeg blander deigen. Barn er nemlig ikke så tålmodige og man må blande en stund slik at alt smør blir blandet inn.

Baka

 

Oppskrift sjokoladeballer

100 g smør, romtemperert

3 dl havregryn

1 dl sukker

3 ss kakao

3 ss kald kaffe

1 ss vaniljesukker

 

Kokosmasse, perlesukker eller strøssel

 

Disse sjokoladeballer var det jeg som rullet…

Disse sjokoladeballer var det jeg som rullet…

Fremgangsmåte sjokoladeballer

1. Det viktigste når man baker med barn er å få barna til å vaske hendene nøye. Mine barn er generøse med såpen og må ibland ha litt ekstra hjelp med å skylle den vekk.

 2. Bland sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller med hendene.

3. Form så runde kuler av deigen og rull de i kokos, strøssel eller perlesukker – jeg bruker svensk hvitt perlesukker, men jeg har sett at de begynt å selge det også i Norge.

4. La stå kjølig frem til servering. Holder seg noen uker i kjøleskapet men pleier ikke vare særlig lenge.

Bake med barn

 Hva syntes juryen?

Begge jurymedlemmene jobbet i butikken i over 1 time, så de fikk ikke tid å smake baksten. De smakte ganske mye på deigen da, og deigen er jo den samme som den ferdige kaken. Disse var veldig populære blannt både store og små!

Butikken

Butikken

Bake med barn
Sjokoladeballer med kokos