Smørstekt hjemmelaget gnocchi

Smørstekt hjemmelaget gnocchi

Jeg testet å lage min egen gnocchi her om dagen. Gnocchi er pasta laget av kokt presset potet. Gjenoppvarmede poteter er sunnere enn nykokte, fordi når man avkjøler kokt potet så blir stivelsen til dels omvandlet til kostfiber (les mer om dette på f.eks forskning.no) som har lavere glykemiskt indeks og i tillegg er bra for de gode tarmbakteriene.

Derfor kan man på en måte si at gnocchi er en sunnere type pasta, i tillegg blir man kjempemett av disse små potetputene – da mener jeg virkelig mett. Jeg syns at alt med potet i blir enda bedre hvis man steker det i smør. Det blir en spesiell smak jeg er virkelig glad i. Derfor smørstekte jeg mine sammen med noen urter før serveringen, så de fikk en litt sprø overflate.

 

gnocchi rå.jpg

Oppskrift gnocchi - 4 porsjoner

1 kg potet (vinterpotet)

1 egg

1,5 ts salt

4 dl hvetemel

Ev. smør til steking

 

Fremgangsmåte

1. Skrell og kok potetene.

2. La potetene kjøle ned litt og press de i en potetpresse eller riv de på den fineste siden av et rivjern.

3. Bland de pressede potetene med mel, egg og salt til en deig.

4. Kjevl ut pølser av deigen og kutt biter som er rundt 1-1,5 cm lange.

5. Hvis du vil, bruk en gaffel og lag mønster på bitene.

6. Kok gnocchi bitene i saltet vann i ca 5-7 minutter, vannet skal ikke stormkoke. Bitene skal flyte opp til overflaten når de begynner å bli klare. Det er lurt å koke i mange omganger og ikke kaste alle i samtidig, fordi da klistrer de seg sammen. Det er heller ikke lurt å lagre gnocchideigen så lenge. Da blir den veldig klissete. Det er bedre å koke opp gnocchi bitene med engang, og heller lagre de kokte. Du kan gjerne lagre de stykkfryste også.

7. Spis gnocchin med en god saus eller stek de i smør noen minutter så trenger du ikke saus.

 


Hva syntes juryen

Milla (1 år) var den eneste som smakte disse av de to jurymedlemmene, hun syntes bitene var perfekt størrelse å plukke med og spiste veldig bra, terningkast 5

Gnocchi.jpg