Stekt laks med dillhollandaise

Stekt laks med dillhollandaise

Laks er en av Max sine favoritter. Han spiser i hvert fall et helt stykke selv hver gang vi spiser laks. Det går dessuten veldig raskt å tilbrede. I denne oppskriften stekte jeg laksen i en stekepanne, men det går like fint å bake den i ovnen. Forskjellen er at når man steker den i stekepanne får man en stekskorpe, mens i ovnen får man ikke det. Det var det noen i familien som hadde synspunkter på.

Lifehack – om du har dårlig tid/ikke er så flink med emulsjoner – bruk ferdig hollandaisesaus og ha opp i dill, sitronsaft og sitronzest. Eller du kan bruke oppskriften nedenfor

Stekt laks med dillhollandaise

Oppskrift stekt laks

4 porsjoner

4 biter laks uten skinn og bein (ca. 125-150 g pr bit)

Salt

Sukker

Svartpepper

Smør til steking

 

Oppskrift dillhollandaise

Mer enn nok til 2 voksne og 2 barn (som ikke spiser saus)

1 eggeplomme

1 ss sitronsaft

Zest fra 0,5 sitron

125 g smelt smør

1 krm sukker

1 liten potte frisk dill

 

Til servering

Ovnsstekte poteter

Asparges

grillede sitrusfrukter

 

Fremgangsmåte stekt laks

1. Ha lik mengde salt og sukker på laksen. Sukker bruker jeg fordi det karamelliserer og lager en sprø skorpe på fisken. Kvern litt svartpepper over fisken.

2. Stek laksen i smør på middels temperatur. Kjernen kan fortsatt være bittelitt rosa når du tar den av varmen. La fisken hvile mens du lager sausen.


Fremgangsmåte dillhollandaise

1. Ha en eggeplomme, sitronsaft og sitronzest i en kjele og varm på lav temperatur (veldig lav temperatur). Jeg bruker et rivjern fra microplane (annonselinke) som er helt rå på å få med seg kun den gule på sitronen.

2. Når blandingen begynner å tykne litt, hell i smelt smør i dråper, og visp samtidig. Varmen skal fortsatt være lav.

3. Når alt smør er blandet i sausen skal den være glatt og blank.

4. Finhakk frisk dill og ha i, sammen med litt sukker for å balansere syren fra sitronen.

 

Server sammen med noen småpoteter ristet i ovn sammen med olivenolje og havsalt, noen grilla asparges og sitroner.

 

Hva syntes juryen?

Tydeligvis var det stor forskjell mellom ovnsbakt laks og stekt laks.  Det var ovnsbakt laks som Max likte. Den her smakte rart og dessuten var det saus på. Max syntes jeg kunne snakke med Inger (kokken i barnehagen), kanskje hun kunne lære meg å lage mat som er god. Potetene likte han og spiste godt av, og litt laks gikk også ned. Terningkast 2. Milla likte grillet sitron aller best, og deretter laksen. Terningkast 6.

stekt laks med dillhollandaise