Svenske kroppkakor

Svenske kroppkakor

Dette er en rett som finnes både i Sverige og i Norge, i forskjellige varianter. I Sverige kalles det for kroppkakor eller palt, og i Norge raspeballer, kompe eller komle (og sikkert mye annet)

Her er hvert fall den svenske oppskriften på Ölandskroppkakor som jeg tatt ut «vår kokbok» fra 1998. Works like a charm!

Oppskrift

4-5 porsjoner

5 middels store kokte poteter

1 kg potet (OBS! ikke nypotet)

2 dl hvetemel

1 ½ ts salt

 

Fyll

200 g saltet flesk

2 kryddermål allehånde, malt

 

Koking

3 liter vann

1 ½ ss salt

kroppkakor, palt, raspenballer, kompe, komle

 Fremgangsmåte

1. Press kokt potet eller rasp den fint. Skrell de rå potetene og kjør de i en food processer, del den gjerne i mindre biter først.

2. Legg den rå poteten i en sil med en bolle under og la litt av vannet renne ur. Stivelsen fra poteten vil etter hvert synke til bunnen. Hell vekk vannet, men bland sammen stivelsen, potet, hvetemel og salt til en deig.

3. Stek flesk og la den kjøles av litt.

4. Form deigen til 12-14 boller og lag et hull i midten og fyll med ca 1 ss flesk, tett til.

5. Legg bollene i kokende salt vann i i stor kjele, la de sakte småkoke (men ikke koke kraftig da vil de bare smuldre opp) i ca 30 minutter.

6. Server med smelt smør og tyttebærsyltetøy

7. Dagen etter er det veldig digg å steke de i biter i litt smør!