Helstekt kylling og rotgrønnsaker i en og samme form

Helstekt kylling og rotgrønnsaker i en og samme form

Helstekt kylling er klassisk søndagsmat i vår familie. Siden det tar litt tid å steke kyllingen er det lurt å begynne i god tid. Jeg pleier å tillage alt i samme form for å gjøre det enkelt. I tillegg tar rotgrønnsakene smak av kyllingen og blir veldig gode. Kyllingen smaksetter jeg med friske urter og sitron og serverer med en kald saus med persille. Det pleier å bli veldig my kjøtt til overs, men det er veldig bra og ha som restemat og bruke i f.eks. disse oppskriftene: Kyllingsalat med eple og karri eller Caesarsalat

 

Helstekt kylling og rotgrønnsaker i en og samme form

Oppskrift Kylling

1 hel kylling, den jeg hadde veide 2,2 kilo og var fra Stangekylling

1 Sitron, saft av en halv sitron og zest fra en hel sitron

1 ss olje

0,5 ss flytende honning

Timian

Salt og pepper

Friske urter, jeg brukte det jeg hadde i kjøkkenhagen, persille, salvie og timian

1 fedd hvitløk

Kylling sitron og urter

 

Oppskrift rotgrønnsaker

1 kilo rotgrønnsaker, jeg brukte, potet, rødbeter, gulrot

Salt og pepper

 

Oppskrift persille og hvitløksaus

2 dl lett creme fraiche

3 ss hakket frisk persille

1 fedd hvitløk

Litt salt og pepper

Helstekt kylling og rotgrønnsaker i en og samme form

 

Fremgangsmåte

1. Tørk av kylling og legg den i en ildfast form, gjerne med et bakepapir i bunn.

2. Bland sammen zest fra sitron, med olje, honning og saften fra en halv sitron. Fordel over kyllingen.

3. Salt og pepre hele kyllingen og dryss over enten frisk eller tørket timian.

4. Fyll kyllingen med kvister av friske urter, hvitløk og det som er igjen av sitronen.

5. Stek kyllingen i 30 minutter på 160° C, under den tiden forbereder du rotgrønnsakene. Jeg pleier å skrelle alt utenom potetene. Jeg lar de være så hele som muligt siden de skal være inne i ovnen ganske lenge.

6. Når kyllingen stekt i 30 minutter tar du den ut og legger rotgrønnsakene ved siden av kyllingen. Pensle de gjerne med saften fra kyllingen som forhåpentligvis har begynt å renne ut. Salt og pepre litt.

7. Stek ytterligere 60 minutter eller til det kommer klar kjøttsaft ut av kyllingen når du skjærer i den. Hvis man har en mindre kylling trenger man litt mindre tid.

8. Bland sammen creme fraiche med frisk finhakket persille og finhakket hvitløk, smak til med litt salt og pepper.

Helstekt kylling og rotgrønnsaker i en og samme form

 

Hva syntes juryen?

Max (5,5 år) syntes dette var så godt. Han fikk seg et helt lår som han spiste helt alene. Han ga kyllingen terningkast 7. Etter han spist opp hele låret var han dessverre alt for mett for å ens smake på det andre. Milla (1,5 år) var litt mer av en altetende den her dag, hun smakte faktisk på alt, til og med rødbete (de likte hun ikke). Hun spiste masse – men mot slutten så vi at hun mest fokuserte på potetene så de var nok det hun likte best.  Min mann likte også dette veldig godt, særlig med tanke på oppvasken, siden det er hans oppgave

kylling barnas favoritt